Tillbaka

Rebecca Servadio till Strawberry Publishing

2019-07-08
av Natassa Karamouzis
Rebecca Servadio

Strawberry Publishing Sverige skriver avtal med stjärnscouten Rebecca Servadio och London Literary Scouting.

Genom London Literary Scouting kan man få en bra överblick över vad som pågår på den kulturella scenen internationellt då teamet rapporterar om betydligt mer än bara litteratur.

- Rebecca Servadio som leder London Literary Scouting är känd för sin smak, sin proffsighet, sina nära relationer med förläggare, sitt stora nätverk, sin enorma arbetskapacitet och sin näsa för vad som kommer att sälja. Hon är lika bra på det kommersiella som på det litterära, säger Karin Linge Nordh.

Servadio är glad över att få bli en del av teamet som bygger upp ett av Sveriges nyaste och modernaste förlag och har endast lovord för sina kollegor.

- Strawberry har redan anställt två av de mest välrenommerade förläggarna i Sverige - Karin Linge Nordh och Anders Sjöqvist; Sara Lindegren har ett fantastiskt track record när det gäller att sälja stora volymer och Rebecka Leffler står för ett innovativt och passionerat ledarskap, säger Rebecca Servadio.

- Servadio är en maktfaktor att räkna med. Hon är involverad i organisationer som PEN och World Without Borders, hon arbetar med litterära festivaler och är också en populär jurymedlem i litterära priskommittéer. Vi är stolta över att Rebecca har valt att samarbeta med oss, säger Rebecka Leffler. Med sina enastående insikter, kontakter och erfarenheter är hon oerhört viktig för vår verksamhet och hon har redan varit till stor hjälp under förlagets uppstartsfas.

I Sverige har teamet redan hunnit arbetat med Bokförlaget Forum och Wahlström & Widstrand. Som agentur är deras roll är att se till att deras klienter informeras om den litterära världens snackisar långt innan det egentliga snacket har kommit igång. London Literary Scouting är en av Europas ledande scoutagenturer.

- Jag har arbetat med Strawberry Norge under det senaste året och jag är så imponerad av alla deras framgångar, så det är en ära för mig att även börja scouta för deras systerförlag i Sverige, säger Servadio. Det ska bli otroligt roligt och spännande att hjälpa till att bygga upp ett nytt förlag genom att läsa och rapportera om böcker som passar Strawberry Sveriges utgivningsprofil. Det finns så många fantastiska böcker i alla olika genrer som kan skänka nöje till läsare världen över, och inte minst för ett nytt, ambitiöst förlag är det viktigt att få hjälp med att hitta dem.

Servadio arbetar med bland annat Riverhead/PRH i USA, Einaudi i Italien, Anagrama i Spanien, Hanser i Tyskland, Gallimard i Frankrike, de Bezige Bij i Holland, samt med BBC Film och the National Theatre in England.

- För en förläggare som försöker navigera i en bokvärld med mängder av potentiella projekt är det av yttersta vikt att få insatta råd och ett intelligent urval från en skicklig scout, säger Anders Sjöqvist.

- Jag hjälper förläggarna som jag jobbar med att upptäcka och publicera de bästa historierna och de bästa författarna. Vi läser brett och på de flesta större språk, vi har starka åsikter och är tydliga med våra rekommendationer. Men att avråda från att köpa en bok är en minst lika viktig del av arbetet. Min lojalitet ligger alltid hos förläggaren, inte hos författaren eller agenten. Utmaningen är att identifiera de där unika rösterna känns relevanta i hela världen, säger Rebecca Servadio

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.