Tillbaka

Rekord för norska Norli

2021-04-19
av Matilda Källén
Foto: Pexels

Trots pandemin blev 2020 ett ovanligt bra år för Norges största bokhandelskedja Norli. Förutom att man gick med vinst kunde man också dela ut bonus till de anställda.

Förra året ökade Norli, inklusive franschise-butikerna, sin omsättning med hela 16 procent mot 2019, till rekordsumman 1,9 miljarder svenska kronor. Det är cirka 200 miljoner kronor mer än kedjans främsta konkurrent ARK.

Vinsten landade på motsvarande cirka 82 miljoner svenska kronor före skatt. I princip samtliga av kedjans 185 bokhandlare kunde redovisa ett plusresultat.

En förklaring till att Norli nådde sådana framgångar, trots att fjolåret också präglades av pandemi och restriktioner, är att kedjan under de senaste åren genomgått en omfattande rekonstruktion som nu gett resultat, skriver Bok365. 

Förra året ökade man även sin försäljning på nätet med cirka 300 procent. Onlineförsäljningen står i dag för nära en tredjedel av kedjans totala omsättning. 

På grund av det goda resultatet har Norli också kunnat betala ut bonus till de anställda – 35 000 norska kronor till alla butikschefer och 17 500 kronor till alla butiksanställda som arbetar heltid.

– Det är välförtjänt, säger Norlis vd John Thomasgaard till Bok365. 

– Jag är väldigt imponerad över hur organisationen ställt om och verkligen levererat i en krävande tid. Det gäller särskilt de butiksanställda som har stått i frontlinjen varje dag i en osäker situation. 
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.