Tillbaka

Rekordförsäljning i branschen 2020

2021-02-15
av Kalle Laxgård
Erik Wikberg
Foto: Max Green Ekelin

Det såldes fler digitala än fysiska böcker förra året. Det visar branschens nya bokförsäljningsstatistik för 2020 som SVT tagit del av.

På torsdag presenteras och diskuteras bokförsäljningsstatistiken för 2020 i en digital version av det årliga seminariet. Men i ett inslag i SVT:s Ekonomibyrån under måndagen framkommer att omsättningen i branschen steg med nära 9 procent i fjol jämfört med 2019.

– Det har varit ett otroligt bra år för branschen, även om vissa handlare har drabbats hårt av coronarestriktioner, säger Erik Wikberg, doktor vid Handelshögskolan i Stockholm och ansvarig för statistikrapporten, till Ekonomibyrån.

Som SvB rapporterat tidigare har den digitala omvandlingen av branschen påskyndats av pandemin. 

Under fjolåret fortsatte ljudböckerna växa, med 35 procent i volym, vilket gjorde att digitala böcker för första gången gick om fysiska böcker i antal sålda exemplar räknat. Samtidigt ökade också försäljningen av tryckta böcker, enligt SVT.

– Det har aldrig sålts så många böcker som 2020, säger Erik Wikberg till Ekonomibyrån.

Totalt omsatte branschen cirka 4,8 miljarder kronor och fortfarande står fysiska böcker för majoriteten av försäljningen. Kanalmässigt var nätbokhandeln störst medan cirka en fjärdedel av intäkterna kommer från digitala böcker, enligt SVT.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.