Tillbaka

Richard Johnson skyldig till domstolstrots

2021-07-02
av Carina Jönsson
Richard Johnson.
Foto: Pressbild

Den förre detta Bonnier Books UK-vd:n Richard Johnson har gjort sig skyldig till domstolstrots. Han döms nu till att betala Bonniers rättegångskostnader.
 


Bakgrunden är lång och snårig men går i korthet ut på att Richard Johnson har hotat med att offentliggöra hemliga inspelningar av samtal med seniora Bonnierkollegor, skriver Bookseller. Richard Johnson skulle publicera inspelningarna om Bonniers inte tog bort hans namn ur sin stämningsansökan mot redovisningsbyrån Haysmacintyre, där Bonniers har stämt sin före detta byrå på motsvarande en miljard kronor då man anser att den brustit i sin granskning. Bonniers anklagar också Richard Johnson personligen för att ha förskingrat runt 40 miljoner kronor, men han omfattas inte av stämningen.
I ett domstolsbeslut som Bookseller tagit del av anses nu Richard Johnson ha gjort sig skyldig till domstolstrots sedan han inte hörsammat uppmaningar från domstolen om att höra av sig eller infinna sig i domstolen.
Därmed anser domstolen att han ska betala Bonniers rättegångskostnader för saken på 67 803 pund, motsvarande drygt 802 000 kronor.
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.