Tillbaka

Riktlinjer på väg om stöldskydd

1997-05-16
av SvB
Varje år stjäls det böcker i bokhandeln för drygt 30 miljoner kronor - exklusive moms. Det motsvarar 100 000 kronor eller 1 500 böcker per dag.

t sätt att komma tillrätta med svinnet är att stöldskyddsmärka böckerna. Detta är dock ganska dyrt, speciellt arbetskostnaden för märkningen, vilket tvingar bokhandeln att bara märka vissa av böckerna.
    Ett sätt att reducera kostnaderna är att genomföra stöldskyddsmärkningen redan i produktionsledet.
    Svenska Bokhandlareföreningen har tagit initiativ till att skapa förutsättningar för att snarast införa sådan så kallad källskyddsmärkning av samtliga böcker. Bland annat har man ordnat möten med representanter för bokhandel, förlag, distributörer, boktryckare, bokbindare och varularmsföretag för att diskutera bästa tillvägagångssätt. Wahlström & Widstrand har genomfört ett produktionstest tillsammans med Scandbook genom elektromagnetisk märkning av två av förlagets höstnyheter. Det är den metoden som anses vara bäst.
    - Inom kort kommer representanter för hela bokdetaljhandeln att tillsammans presentera de riktliner som bör gälla för källskyddsmärkning i Sverige, berättar Thomas Wyatt på Svenska Bokhandlareföreningen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.