Tillbaka

Ryska bokhandeln: ”Vill visa att vi inte stödjer Putins krig”

2022-03-09
av Karin Selåker Hangasmaa
Ryska bokhandeln Interboks butik på Kungsholmen i Stockholm.
Ryska bokhandeln Interbok på Kungsholmen i Stockholm.
Foto: Karin Selåker Hangasmaa

Förbipasserande på Hantverkargatan i Stockholm har uppmärksammat att den ryska bokhandeln Interbok satt upp en ukrainsk flagga på dörren till butiken. SvB frågade bokhandeln vilka reaktioner ställningstagandet mött.

Bokhandeln på Kungsholmen i Stockholm säljer rysk litteratur och böcker på flera andra slaviska språk. Maria Sandomirskaja driver bokhandeln och berättar om beslutet att sätta upp Ukrainas flagga på dörren.

– Genom att sätta flaggan i fönstret vill vi visa att vi inte stödjer Putins krig i Ukraina. Det är av stor betydelse för oss att kunna visa att vi är mot kriget och står med Ukraina i det här.

De flesta har varit stöttande till beslutet, men en kvinna kom nyligen in och var upprörd över butikens ställningstagande, berättar Pavel Matveyev som jobbar deltid som säljare i butiken.

– De flesta stödjer oss, men några kunder som kommer från östra delarna av Ukraina har sagt att de aldrig kommer att komma tillbaka. Vissa människor kan uppfatta det här som kontroversiellt, men vi kände att vi var tvungna att göra detta eftersom det är vad vi står för, säger han.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.