Tillbaka

Så många besökte Bokmässan

2021-09-27
av TT/Litteratur
Foto: Adam Ihse/TT

Tusentals människor besökte årets bokmässa, om än på distans. Arrangörerna gläds, men tycker att mässhallarna ekade väl tomma.

–Det fysiska mötet är överordnat. Vi behöver det myllrande mässgolvet, vi behöver ses för att prata om litteratur och bildning, säger mässansvariga Frida Edman till TT.

Med anledning av de ännu rådande restriktionerna hölls årets bokmässa med ett hybridupplägg som lockade besökare på två fronter: drygt 6 700 besökare var på plats i Svenska mässan i Göteborg, medan omkring 10 000 pass såldes till den digitala tjänsten Bokmässan Play.

Baserat på det intresset är det något som arrangörerna vill fortsätta med.

– Men det är klart att för alla oss som har varit på plats har det hela varit en smärtsam påminnelse om hur det hade kunnat vara om vi inte levt i en pandemi, påminda om hur mycket detta betyder för oss alla, säger Bokmässans ansvariga Frida Edman.

"Lite friktion emellanåt"

Totalt var 6 709 besökare fysiskt i Svenska mässan i Göteborg under de fyra dagarna, ungefär som förväntat. Innan pandemin, i september 2019, kom totalt fler än 86 000 dit.

Möjligheterna att vara litteraturens stora samlingsplats har varit begränsade.

– Då har det verkligen varit viktigt att göra det vi kan. Vi ville inte göra det enkelt för oss och ställa in, utan i stället ställa om och bibehålla bokmässans aktualitet, säger Frida Edman.

– Under dagarna har våra största samtidsfrågor diskuterats, och det har varit lite friktion emellanåt. Jag tycker att mässan behåller sin position som Nordens största kulturevenemang även framöver.

TT: Vad var dina personliga höjdpunkter?

– Jag lyssnade på ett samtal med Sofi Oksanen som jag tyckte var väldigt intressant och som utmanade mig i föreställningen av en kvinna och en kvinnas rätt till sin egen kropp. Jag tycker också att det blev spänning i samtalet där bland andra Per Svensson och Ann Heberlein samtalade om cancelkulturen, säger Edman.

– Det var ett seminarium som är signum för det oväntade mötet under bokmässan.

Blickar framåt

Mässan tog till skillnad från förra året betalt av digitala besökare, men det är inte så att en heldigital mässa skulle vara en lyckad affärsmodell, poängterar Frida Edman. Arrangörerna ser det som en investering för att nå fler människor även utanför framtida myllrande mässgolv.

Ett sådant golv ser Edman framför sig om ett år. Då kommer klimatkrisen vara ett tema.

– Vi kan redan konstatera att två tredjedelar av mässytan är bokad till nästa år, säger hon.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.