Tillbaka

Så ser det ut på DN:s topplista

2018-12-03
av Emma Olsson
Toppen av DN:s topplista – från 1 december.
Foto: Faksimil

I debatten kring årets Augustnomineringar och vinnare, har en annan debatt blossat upp – den om ägarkoncentration. SvB har räknat ut vilka förlag som ryms i DN Kulturs Boklistor. Mer än var tredje bok är Bonnier-utgiven.

DN Kulturs boktopplista 2018 består hittills till 37 procent av Bonnierförlagda böcker, från Albert Bonniers förlag och Wahlström & Widstrand. Tvåa kommer Natur & Kultur med 14 titlar, eller 18 procent. Den största konkurrenten, Norstedts förlagsgrupp, har åtta titlar eller 10 procent. De mindre förlagen har sammanlagt 14 titlar på listorna.
Det visar SvB:s genomgång av de DN-topplistor som publicerats hittills i år.

– Den typen av tankar har alltid funnits kring DN:s boklista, att ett visst förlag skulle vara favoriserat från tid till annan. Men Boklistan speglar utgivningen, vilket förlag som har en säsong med starka titlar varierar, och kritikerna röstar som de röstar, säger Malin Ullgren, redaktör för Boklördag på DN, till SvB.
Diskussionen kring vilka titlar som får utrymme på DN:s kultursidor drog i gång på allvar efter Augustnomineringarna, närmare bestämt när Malin Ullgren skrev att priset devalverats på grund av årets nomineringar (Dagens Nyheter 2018-10-22).

Flera som SvB pratat med, tolkar detta på samma sätt som Kristofer Andersson, utvecklingsansvarig på Modernista, som skriver i Aftonbladet:

”Varken Sara Stridsberg (Albert Bonniers), Jonas Hassen Khemiri (Albert Bonniers), Cilla Naumann (Albert Bonniers), Theodor Kallifatides (Albert Bonniers), Tua Forsström (Albert Bonniers) eller Malte Persson (Albert Bonniers) nominerades” (Aftonbladet 2018-11-28).

Kristofer Andersson avstår från att kommentera ytterligare.
Litteraturkritiken får allt mindre plats i media, vilket påverkar de mindre förlagen mest.

SvB:s sammanställning visar att av de totalt 16 titlar som innehaft förstaplacering under året, är tre från mindre förlag.

– Problemet är att DN är tongivande i Sverige. Den kvalificerade utgivningen har ingen möjlighet att nå ut till läsarna om den inte recenseras eller omskrivs, och det finns ingen tidning som har en större genomslagskraft än DN. Många landsortstidningar hoppar ju också på och tar upp saker som DN skriver om. Det är ett faktum att för mindre förlag är det nästan omöjligt att bygga en kvalitetsutgivning för de kommer inte få den recenserad eller uppmärksammad av DN, säger Kristoffer Lind, på Lind & Co som har en titel med på listan.

Det är också en av anledningarna till att Jonas Axelsson, förlagschef på Polaris, är kritisk till vilka som får plats på DN:s topplista.

– Vi som sitter i branschen vet att listan är ett smärre luftslott. De hinner inte läsa (allt, reds anm) och de väljer att inte läsa, men listan har en betydelse. De marknadsför sig med den, säger han.

Om det är ett luftslott, varför ska man bry sig om den?
– Jag har inte sett en enda artikel om maktkoncentration i Dagens Nyheter. Och det är där det borde finnas, i någon mån, i en oberoende liberal tidning. Om de ska värdera det andra gör, måste de börja värdera vad de själva gör, säger han.
Polarisförfattaren Karin Smirnoff var nominerad till Augustpriset i den skönlitterära klassen. Men Jonas Axelsson anser inte att det spelar särskilt stor roll för kritiken han riktar mot DN:s urval.
– Det kan framstå som ’surt sa räven’ och det är det inte, även om det är det som gör att man känner sig tvungen att uttala sig. Det är alldeles för mycket från de mindre förlagen som inte får en synlighet alls – se bara på all kvalificerad översättningslitteratur som lämnas därhän, säger han.

Malin Ullgren har förståelse för att mindre förlag blir frustrerade.
– Jag tycker att småförlagen är väldigt viktiga, och jag förstår att det känns orättvist om man inte ser  tillräckligt många av sina titlar på Boklistan. Men vi är konsekvensneutrala som kritiker, listan blir till genom ett anonymt röstningsförfarande. Och vi uppmärksammar ju böcker på många sätt, i recensioner, krönikor och tips, säger hon.

Norstedts förlag har tre listettor hittills i år.

– Det finns fler boklistor. Och nej, jag har inte varit upprörd. Jag kan vara upprörd över en titel här och en titel där som borde vara självklar och som inte dyker upp. Då kan jag bli konspiratorisk, men då tänker jag: de har väl helt enkelt inte läst honom. What can you do? Hade de varit en prisjury så hade jag gett dem underkänt. Men de har inte påstått sig vara annat än ’det här är våra favoriter’, säger Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts.

Daniel Sandström är litterär chef på Albert Bonniers, det förlag som har flest topplistetitlar – 24 stycken av totalt 79.
Han är starkt kritisk mot tanken på att ägarsituationen skulle påverka urvalet. Han förtydligar att förlaget ger ut kring 120 titlar om året, och att det inte är konstigt om de har tre-fyra titlar i snitt på lista.

– Albert Bonniers förlags har en stark utgivning och starkt år. I min värld hade varit konstigt om vi inte hade haft flera titlar på en sådan lista. På ett helår svänger detta också ganska kraftigt, säger han.

Boklistan publiceras varje lördag, utom vecka 1,25 och 44, då det inte givits ut någon papperstidning. Vecka 26-34 är det sommaruppehåll.
Kritikerna får en lista på ett trettiotal titlar, och får sätta poäng 1 till 5, där 5 är bäst. Titlarna får plats på listan efter poängantal.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.