Tillbaka

Säger upp lektorstjänst efter plagiatanklagelser

2021-11-10
av Carina Jönsson
Köpenhamns universitet.
Foto: Per Meistrup/Wikimedia Commons

Den danska författaren, kontroversiella debattören och medlemmen i Det danske Akademi, Marianne Stidsen, säger upp sig från sin tjänst som lektor vid Köpenhamns universitet. Detta efter anklagelser om plagiat i två av hennes böcker.

Förutom att författaren anklagats för plagiat, har även en undersökning inletts som ska granska om författarens doktorsavhandling från 2015 strider mot god vetenskaplig praxis, skriver Dagbladet Information.
Några dagar före universitetet skickade ut ett pressmeddelande om granskningen valde Marianne Stidsen att säga upp sig från tjänsten som lektor vid Köpenhamns universitet.
– Jag hade räknat med att vara kvar på universitetet under i alla fall två-tre år till men jag har valt att säga stopp nu, eftersom det som hänt inte är värdigt en intellektuell debatt, säger Marianne Stidsen till Dagbladet Information.

Det är under de senaste veckorna som Marianne Stidsen hamnat i blåsväder och anklagats för plagiat i två av sina böcker. Den första att uppmärksammas var debattboken Køn og identitet - et spadestik dybere, som gavs ut i september. Plagiatet ska gälla att passager i boken, som beskriver politikern och filosofen Thomas Moore, i stort sett är identiska med texter från lexikonet Det Store Danske, skriver Kulturmonitor.

Strax efter att anklagelser lyfts kring debattboken hamnade även författarens bok från 2019 Den nordiske MeToo-revolution 2018 – og dens omkostninger under lupp. I den anklagas Marianne Stidsen för att i närmast ordagrant återge text ur artikeln Nultolerancepolitikken av journalisterna Julie Moestrup och Søren K. Villemoes, skriver Kulturmonitor.

Marianne Stidsen säger till Dagbladet Information att hon är väldigt noga med att hänvisa till källor och att hon gjort bearbetningar av andras verk.
Till Berlingske säger författaren att hennes metod är ”fullständigt legitim”, eftersom den bygger på fritt tillgängligt material.
– Information från olika lexikon är ju allmän kunskap, säger hon till tidningen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.