Tillbaka

Saknar barndomens folkbibliotek

1997-06-19
av SvB
I marsnumret av Harper¹s Magazine skriver Sally Tisdale en tankeväckande artikel om sin syn, i vissa avseenden tämligen antikverad, på folkbiblioteksutvecklingen i USA.

Först beskrivs tystnaden i barndomens bibliotek, den tystnad som föds när alla är absorberade av läsning. Det var en unik tystnad olik alla andra ljud i vardagen och en kontrast till det egna jagets stökighet.
    I dag är de tysta biblioteken en utdöende art i USA. Den plågade Tisdale tvingas nu lyssna på barnskrik, radio, kärlekssånger, cd-rom spel och telefonsamtal, barn som springer mellan hyllorna och föräldrar som pratar. Till och med bibliotekarierna skriker och tjoar.
    Dagens bibliotek är trendiga ställen. Inom några få år, tror författaren, kommer det inte längre att vara någon skillnad på ett bibliotek och andra platser i samhället.
    I mer än 150 år har folkbiblioteken uthärdat ett cykliskt tillstånd av kriser, förändringar och kontinuerlig förvåning kring avsikterna, och med samma jämna förlopp har skallet gått om att det är för få besökare på biblioteken vilket har resulterat i ständiga kampanjer. Beroende på politiska tendenser, skatter, datasystem etc ändras ständigt målen och cheferna kommer och går. Precis som i Sverige tas biblioteken för givna.
    Den rådande trenden i USA i dag är att göra biblioteken mer "familjära" och någon bibliotekarie har meddelat författaren att biblioteken varit avskräckande på grund av tystnaden och kravet på tystnad. Och för att "they were about books".
    Artikelförfattaren beklagar också IT-paniken och att barn och ungdomar inte längre lär sig slå i det tryckta materialet, att det skulle öka kunskapsnivån betvivlas starkt.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.