Tillbaka

Säkra krediter trots lägre betyg

1997-09-19
av Fredrik Lindberg
Betalningsförmågan är god i bokbranschen. Av 450 bokhandlar, förlag, bokklubbar och distributörer får 80 procent betygen kreditvärdig, god eller mycket god kreditvärdighet av upplysningsföretaget Dun & Bradstreet.

der 1996 och 1997 har 24 procent ­ var fjärde företag i urvalet ­ fått betyget sänkt. Av dem som i dag klassas som icke kreditvärdiga befann sig 40 procent tidigare över strecket.
    SvB lät i början av förra året kreditvärdera ett urval på 510 företag av varierande storlek. Av dem har 23 blivit uppköpta, fusionerats eller ombildats. 18 företag har gått i konkurs, 11 har lagts ned, likviderats eller blivit avregistrerade utan känd orsak. Åtta företag har ingen aktuell rating på grund av brister i räkenskaperna.
    I det ursprungliga, större urvalet har alltså betalningsförmågan försämrats ytterligare. Till viss del uppvägs det av höjda betyg för 17 procent av de 450 aktuella företagen. Även inräknat dem som har fallit bort, genom konkurser och andra orsaker, är det sammantagna betyget bättre än genomsnittet för svenska aktiebolag. Där klassas drygt 60 procent som kreditvärdiga.
    Bland företagen som finns kvar i SvB:s urval har 31 hamnat i kronofogdens register under de två senaste åren. Sex av dem har fler än 20 betalningsanmärkningar.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.