Tillbaka

Sålde bokverk till icke läskunnig

1997-11-14
av Fredrik Lindberg
Försäljaren sålde en bok per telefon till en kvinna som knappt är läskunnig på svenska. Hon trodde den kostade 395 kronor. I själva verket kostade boken drygt 3000 kronor.

venska Kulturförlaget i Malmö och försäljningsbolaget Litteraturförmedling är anmälda till allmänna reklamationsnämnden för att ha sålt bokverket Händelser man minns till en kvinna som inte behärskar svenska. Försäljaren bad kvinnan att inte rådgöra med sin svenska man om affären. Priset trodde hon var 395 kronor, men är nu via inkasso krävd på 3 011 kronor.
    Kvinnan, som är från Thailand, är gift i Sverige. En kväll i början på augusti blev familjen uppringd av en försäljare som bad att få tala med frun i huset. Enligt anmälan berättade hon på uppmaning av försäljaren inte för sin man vad samtalet handlade om, vilket hon annars brukar göra när försäljare ringer.
    Motiveringen var att bokverket var tänkt som en minnespresent till mannens födelsedag. Hon uttryckte bekymmer över att gåvan var så dyr som 395 kronor, men fick intrycket att det var kutym i Sverige.
    Efter en tid kom en avi på en bok som skulle hämtas på posten mot betalning av 395 kronor. Det visade sig bara vara en delbetalning. Boken kostade i själva verket ytterligare 2 616 kronor.
    Familjen, som i slutet av oktober anmälde förlaget och dess anlitade försäljningsbolag, anser att kvinnan har blivit lurad. De uppger sig inte ha fått någon orderbekräftelse eller ångerblankett. Mannen skriver också i anmälan att försäljaren borde insett vanskligheten med att göra affärer med någon som har så bristfälliga kunskaper i svenska att endast ett ytligt samtal kunde föras.
    Vid kontakt med försäljningsbolaget har makarna inte mött någon förståelse för invändningarna mot hur affären har genomförts. De har också skrivit till förlaget, men inte fått svar. Allmänna reklamationsnämnden har ännu inte hunnit vidta några åtgärder.
    Litteraturförmedling har tidigare fällts av allmänna reklamationsnämnden för försäljning av samma bokverk, utan att ha gått i svaromål. Svenska Kulturförlaget har genom bifirman Excentra anmälts ett flertal gånger för försäljning av bokverket Barnens Bästa, vilket för tre år sedan ledde till en tvist om rätten till namnet på bokverket. Förlaget Rabén & Sjögren, tidigare ägare till bokklubben Barnens Bästa, ville inte bli sammankopplade med Svenska Kulturförlagets marknadsföring.
    Förlaget försattes nyligen i konkurs (SvB 15/97). Inkråmet i bolaget återköptes genom ett annat bolag av de tidigare ägarna, bröderna Rolf och Gunnar Lindeström.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.