Tillbaka

Sbi kritiskt till utredning

2018-10-05
av Kalle Laxgård
Lillemor Torstensson
Foto: Eva Dalin

Svenska barnboksinstitutet är kritiskt till den del av utkastet till den nya biblioteksutredningen som behandlar institutet. Bland annat reagerar Sbi på öppningen att samordna institutet med Kungliga biblioteket.

– Vi är kritiska till att man har missuppfattat vad Svenska barnboksinstitutet gör. Vi tycker inte att det framkommer att vi är mer än en institution som samlar på barnböcker, säger Lillemor Torstensson, ansvarig för kommunikation och verksamhet på Sbi.

Senast den 31 oktober ska de remissinstanser som ingår i den pågående statliga biblioteksutredningen lämna in sina synpunkter.

I sitt svar till utredningen trycker Sbi särskilt på beskrivningen av institutets verksamhet. Man är också kritiskt till att utredningen öppnar för möjligheten att samordna Kungliga biblioteket och Sbi, med motiveringen att det kan anses ineffektivt att ha en stiftelse endast för barnböcker.

Vad skulle det betyda för Sbi att inte vara en fristående stiftelse?

– Väldigt mycket, säger Lillemor Torstensson. Insamlandet av barnböcker kan man naturligtvis diskutera. Vi sitter ju på arkiv och magasin mitt i Stockholm som delvis kompletterar KB:s samlingar. Och självklart välkomnar vi samarbeten kring stora kostnader, som it. Men sedan är det ju allt det andra vi arbetar för, att vi är en forskningsinstitution, vi har forskarservice och stödjer forskning. Det tror jag är viktigt att man har en särskild självständig institution för.

Enligt henne kom informationen i utkastet till utredningen som en överraskning, då varken utredaren Erik Fichtelius eller KB diskuterat scenariot med Sbi.

– Vi skulle vilja träffa utredaren igen för att förtydliga vad vi gör, vad vi har för stadgar och vilka ändamålen är, säger Lillemor Torstensson.

Redan under fredagen sker ett stormöte mellan bland annat bibliotek och utredare, som är tänkt som diskussionsunderlag för utredningens fortsatta arbete.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.