Shriver: ”Jag vill återupprätta författaren som en omstörtare”
Vad tycker du om beslutet?
– Jag känner att The Mandibles är feltolkad. Dess huvudtema är inte invandring, även om en förändrad demografi spelar en roll i min uppdiktade bild av USA år 2029 till 2047. Jag ansträngde mig för att belysa frågan på ett balanserat sätt. Men balans i litteratur kräver röster från flera sidor.
Vad som oroar mig är intrycket jag får av att Sverige har blivit så ängsligt när det gäller invandring att minsta invändning är förbjuden. Vilket medför att varje debatt, varje offentlig diskussion, blir omöjlig.
Jag tolkade Ordfronts nej till boken, som har mötts av lysande recensioner, som ett dåligt tecken. För att vara helt ärlig kände jag mig personligt och yrkesmässigt missförstådd. Jag är inte högervriden och om The Mandibles är för het att hantera i Sverige, har ni ett verkligt problem.
Att försöka få alla att tiga i ett viktigt ämne är improduktivt och att undertrycka otillåtna tankar* gör dem bara ännu giftigare.
Finns det något annat förlag i världen som fattat samma beslut som Ordfront?
– Inte som jag känner till.
Du har under senare år fått kritik för dina åsikter om bland annat kulturell appropriering, politisk korrekthet och för att du är libertarian. Har det gjort det svårare för dig att få dina böcker publicerade?
– Jag har varit öppenhjärtig i frågor som rör yttrandefriheten. Det är sorgligt att något som borde vara en fullständigt självklar sak för alla författare, riskerar att fördärva mitt rykte i litterära kretsar som alltmer domineras av auktoritära vänsteråsikter.
Jag har inte haft problem att bli utgiven på engelska men mina recensioner är rutinmässigt nedsmutsade av synpunkter på mina politiska åsikter.
Men vad är det som är så hemskt med en författare som vidhåller att alla författare ska kunna skriva vad de vill?
Vad tycker du om dagens debattklimat i Sverige och på andra håll?
– Om varenda en inom litteratur och media har samma dogmatiska syn i kontroversiella frågor finns det ingen anledning att skriva, publicera eller säga någonting.
Mina kollegor håller på att bli kroniskt ängsliga. Jag vill återupprätta författarens roll som en omstörtare. Låt oss röra om i grytan.
*Lionel Shriver använder begreppet ”thoughtcrime” från George Orwells roman 1984. I den svenska översättningen används ”krimtänk”.
Vad tyckte du om artikeln?