Tillbaka

Skadestånd krävs för naken Pippi

1998-08-07
av Gunilla Ericson
Astrid Lindgren kräver ett saftigt skadestånd av den amerikanska tidskriften Interview.     Hon är upprörd över ett modereportage med en avklädd och hårt sminkad Pippi Långstrump.

bild ligger den påfallande unga modellen naken på mage i en säng. Astrid Lindgren tog mycket illa vid sig när hon fick höra talas om hur den populära barnboksfiguren erotiserats.
    I anslutning till reportaget finns en illustration ur den amerikanska utgåvan av Pippi går ombord. Förlaget Viking Penguin gav tillstånd till att använda illustrationen, men fick inte reda på att den skulle användas i ett sådant här sammanhang.
    Litterära agenten Kerstin Kvint har varit i kontakt med Viking Penguins högsta chef Karen Mayer.
    Förlaget driver frågan och tycker att det här är ett mycket allvarligt intrång i Astrid Lindgrens upphovsrätt.
    Förhandlingarna pågår och Kerstin Kvints förhoppning är att det ska gå att nå en uppgörelse i godo.
    - Vi vill undvika att frågan hamnar i en rättegångssal. Då får Interview reklam och bilderna kommer att spridas ännu mer.
    Hur stort skadeståndskravet är vill Kerstin Kvint inte gå in på, men det ligger på amerikanska nivåer. Med andra ord betydligt mer än de 100 000 kronor som ett svenskt företag tvingades betala efter att ha använt Emil i Lönneberga på ett kränkande sätt.
    Astrid Lindgren skänkte då pengarna till välgörande ändamål och det tänker hon göra även i detta fall.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.