Tillbaka

Skene bokhandel i konkurs

2021-01-12
av Kalle Laxgård
Foto: Privat

Veckan före julafton lämnade Skene bokhandel in konkurshandlingarna. Om ingen ny ägare tar över förlorar Marks kommun inom kort sin enda bokhandel.

Likt för många handlare föll försäljningen för västgötska Skene bokhandel i början av pandemin. Men även om man lyckades kämpa sig tillbaka – och oktober månad blev bra –fick de nya restriktionerna i november försäljningen att störtdyka.

– Julhandeln blev långt ifrån vad vi väntat. Vi behövde mer pengar men banken sa nej. Så vi hade inget val tyvärr, säger Hans Turesson.

Exakt när Skene bokhandel grundades är det ingen som vet, men det var på 1880-talet någon gång, intygar Hans Turesson. De senaste 35 åren är det han och Kerstin Lindholm som drivit butiken.

Som medlem i både Ugglan och Lekia har Skene bokhandel haft ett brett sortiment. Omsättningen har vilat tungt på försäljningen av leksaker, en kategori som i ännu högre grad än böcker är beroende av julen. Men när restriktionerna fick leksaksköparna att stanna hemma i december gick det inte längre. Veckan före julafton lämnade Hans Turesson in konkursansökan.

– Det var tungt, helt klart, säger Hans Turesson.

Sedan en tid pågår utförsäljning av lagret. Samtidigt håller konkursförvaltaren öppet för om nya ägare vill ta över verksamheten.

– Vi får väl hoppas att någon skulle vilja driva det vidare, men vi vet inte nu hur det går, säger Hans Turesson.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.