Tillbaka

Starkt år för bokförsäljning i USA

2020-10-14
av Matilda Källén
Foto: Geographer/Wikimedia Commons

Under årets första nio månader ökade försäljningen av fysiska böcker i USA med 6,4 procent jämfört med i fjol, skriver Publishers Weekly.

Trots coronapandemin och perioder av stängda bokhandlar ser 2020 ut att bli ett bra år för den amerikanska bokmarknaden.

Försäljningen av fysiska böcker ökade under årets första nio månader med 6,4 procent mot 2019, enligt siffror från NPDBooks. För den största ökningen svarade den minsta kategorin ”facklitteratur för barn och unga”, där försäljningen gick upp nära 30 procent, vilket enligt Publishers Weekly delvis kan förklaras med att bästsäljande målarböcker för vuxna registrerats fel.

Även böcker för unga vuxna (YA) ökade starkt, med en försäljning som gick upp 18,6 procent mot i fjol, mycket tack vare topplistesuccéer som Ballad of Songbirds and Snakes av Suzanne Collins och Midnight Sun av Stephenie Meyer.

Försäljningen av barnböcker ökade med 9,5 procent, medan försäljningen av skönlitteratur för vuxna, som bland annat drevs av en nytändning för den i USA två år gamla Där kräftorna sjunger av Delia Owens, ökade med 3,5 procent. 

Försäljningen av facklitteratur för vuxna gick upp 1,7 procent mot i fjol. Bäst sålde böcker om politiska och sociala frågor, som Robin DiAngelos White Fragility och Ibram X:s How to Be an Antiracist.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.