Tillbaka

Startar nytt förlag i spåren av kriget

2022-06-08
av Kalle Laxgård
Lisa Bjurwald i ett ukrainskt flyktingläger tidigare i våras.
Foto: Sylwia Penc

Hon är själv profilerad granskande reporter. Har gett ut åtta böcker, jobbat på förlag och varit chefredaktör på tidningen Författaren. Nu startar Lisa Bjurwald eget förlag.

– Jag vill göra böcker som förändrar världen.

Tanken kom redan för några år sedan, när hon själv gett ut en tre, fyra böcker. Men behovet av finansiering gjorde att den fick vänta.

Så kom 24 februari i år. Ryssland invaderade Ukraina.

– Vi som skrivit mycket om Putin och Ryssland fick bekräftat det vi hade fruktat: att brutaliteten och den imperialistiska ambitionen skulle få en 1900-talskonsekvens. Det gör också att vikten av granskande facklitteratur är större än på mycket länge, säger Lisa Bjurwald.

Hela det europeiska säkerhetsläget kastades om. Lisa Bjurwalds värld också.

– 24 februari var en vattendelare. Då får man fundera på vad man vill satsa på i livet. Och jag vill satsa på böcker som gör skillnad.

Som profilerad journalist, författare och debattör, nyligen också pr-och marknadschef på LB-förlag, är hon välbekant med bokbranschen – och den med henne.

Hennes nya förlag, Bite The Bullet Press, får en minst sagt tydlig utgivning. ”Ingen skönlitteratur, ingen poesi, sport eller matlagning”. Fokus blir stenhårt på granskande litteratur och reportageböcker, säger Lisa Bjurwald.

– Jag vill göra böcker som förändrar världen. Det finns en poäng att säga sådana saker oironiskt och ärligt i det lite ängsliga Sverige. Böcker som kommer ut mitt i samtiden, vågar säga något – gärna något obekvämt – och har som syfte att göra impact.

Första boken ska komma i januari. Två till hösten 2023 och sedan tre, fyra under 2024. Max för förlaget tror Lisa Bjurwald blir tolv titlar per år. Vissa kan komma enbart som e-böcker.

Texten på hemsidan är både på engelska och svenska. Jag gissar att det finns en tanke med det?

– Ja! Jag vill satsa på att förlagets böcker kommer ut på engelska i samma veva som de publiceras på svenska, till exempel som e-böcker. För att maximera räckvidden eftersom svenskan är ett litet språk. Men jag pratar också med ukrainska förlag just nu och vill kunna köpa in rättigheter till utländska verk. Jag ser det här som ett Stockholmsbaserat förlag med andra benet ute i världen. Det blir inget snävt fokus på svenska författare.

Det är inte billig litteratur att göra. Hur finansierar du det här?

– Jag investerar eget sparkapital, bland annat mitt senaste generösa stipendium från Författarfonden. Sedan är tanken att hålla nere kostnaderna, jag har inga ambitioner att förlaget ska växa på personalsidan. Det får gärna växa renommé- och utgivningsmässigt, men alla jag har kontakt med vad gäller form, sättning, korrektur, redaktörande, kommer vara på frilansbasis.

Nya finansiärer är heller inget hon söker, däremot hoppas hon på stöd från till exempel Kulturrådet för utgivningen. Hon fortsätter också som journalist och föredragshållare, där intäkterna delvis går in i förlaget.

– Men jag tänker mig ju inga förstaupplagor på 10 000, utan snarare 1 000–1 500 och sedan print on demand, säger Lisa Bjurwald.

Ett kontor finns på Medborgarplatsen i Stockholm. Det ska inte ”utökas till en massa fler onödiga rum” utan krutet ska läggas på böckerna och marknadsföringen. I styrelsen sitter, förutom hon själv, Haparandabladets chefredaktör, tillika SvD-kolumnisten Axel Andén och debattören Kurdo Baksi.

Du har själv gett ut böcker på Atlas, Natur & Kultur, Bladh by Bladh, Volante och Bazar, om jag inte missat något. Vad tar du med dig från den erfarenheten som förläggare?

– Det mesta tar jag nog med mig från Volante. Det är inte en slump att Volante är startat av en gammal Expressenkollega från 90-talet, som använt sin journalistiska kunskap för att hitta tankeväckande böcker som ligger rätt i samtiden. Det är inspirerande i sig, men jag gillar också hur Volante jobbar åt alla fronter, som att starta Gamla stans bokhandel, och utesluter inget. Det känns flexibelt och med fingret på pulsen, säger Lisa Bjurwald.

Hennes 25 år som journalist och stora kontaktnät har stora konkurrensfördelar, säger hon. Redan när hon registrerade konton för förlaget på Twitter och Instagram uppmärksammades det av många av hennes följare.

– Det har kommit in pitchar från bra och etablerade journalister på fackböcker de vill skriva. Så nu har jag möten uppbokade både i sommar och höst.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.