Tillbaka

Startar spänningsförlag

2018-10-25
av Emma Olsson
Eva Häggmark och Christina Öst startar Dystopia.
Foto: Lazze Öst

På sikt är det tänkt att Dystopia ska ge ut facklitteratur – men från början är det romaner och novellsamlingar som gäller. Den röda tråden är spänning och mörker.

Premiär-romanen Blodsmak släpps den 24 november. Den är skriven av en av Dystopia-grundarna, Eva Häggmark. Nästa år har hon och kollegan Christina Öst planerat för ytterligare två böcker, båda skrivna av dem själva.

­– Vi har båda varit i kontakt med större förlag, men det har inte blivit något. Så nu tar vi saken i egna händer, säger Eva Häggmark.

Till vardags är hon författare och kommunikatör på Södertälje kommun, hon har jobbat som språkexpert hos Regeringskansliet och redaktör på Centrum för näringslivshistoria.

På sikt planerar de även för ljudböcker.
– Det siktar vi på senare, vi får se vart det här leder, säger hon.

Det är en tuff marknad. Hur förhåller ni er till det?

– Vi har båda erfarenhet av press och media, så vi vet hur vi når ut till läsarna. Och det är det som är det viktiga, säger Eva Häggmark.
Förlagets signum, mörker, är ett gemensamt intresse.

– Vi skriver om mörka saker i vid bemärkelse. Det är både skräck och sci-fi. Det är ett genuint intresse hos oss, säger hon.
Men om ni snubblar över ett riktigt bra feel-good-manus?

– Hahaha, inget ont om feel-good, men det är inte vår nisch. Då får vi nog rekommendera författaren att vända sig till någon annan.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.