Tillbaka

Stor lässatsning lockar 1 500 skolklasser

2021-09-15
av Kalle Laxgård
Beppe Singer är tävlingsledare.
Foto: Stefan Tell

I dag drar Den stora läsutmaningen i gång. Den nationella tävlingen för ökat läsande riktar sig mot skolelever – och runt 30 000 barn är anmälda.

Bakom initiativet står Bonnier Carlsen, Rabén & Sjögren, Natur & Kultur och Adlibris och som tävlingsledare återfinns programledaren Beppe Singer. Upplägget går ut på att den fjärdeklass som lyckas läsa flest böcker från i dag den 15 september till och med 15 december, vinner en resa till Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Under tiden får barnen dessutom ta del av digitala författarsamtal med populära författare, till vilka de också har möjlighet att skicka in frågor i förväg.

Syftet med tävlingen är att få barn att läsa mer samt höja läsförståelsen bland unga. Hittills har över 1 500 fjärdeklasser anmält sig till tävlingen, med sammanlagt 30 000 barn som nu ska läsa under höstterminen.

– Vi har fått mängder av glada tillrop från engagerade lärare och skolbibliotekarier och ser fram emot att få bjuda på en termin späckad med läspepp. Anmälan är öppen till 1 oktober, så än finns det chans för ännu fler att anmäla sig, säger Jenny Edh Jansen, initiativtagare till tävlingen och kommunikationsansvarig på Rabén & Sjögren, i ett pressmeddelande.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.