Tillbaka

Stor spridning bland årets vinnare

2019-11-25
av Kristian Lönner, Sophie Tanha
Foto: Sophie Tanha

Marit Kapla tog hem Augustpriset i kategorin Årets skönlitterära bok med Osebol på Teg Publishing. Ett stort pris för ett litet förlag.
– Jag är helt skakig, säger förläggaren Anders Teglund.

Några minuter efter galans slut ringde Anders Teglunds telefon konstant. Morgonsoffor behövde bokas in, många ville gratulera.

– Det är ett stort erkännande. Vi är två bröder som startat upp ett förlag utan att veta varför. Vi har hållit på med glesbygdspoesi och tycker att vi gör fina och viktiga grejer. Med Osebol når det ut till folk, säger Anders Teglund.

Berätta hur projektet med Osebol började?

­– Jag sade till Marit att det du håller på med fyller en viktig plats. Det finns en fråga i vår tid som handlar om att vi inte bara får fylla kulturen med storstadsröster utan också röster från andra platser. Boken har ett tydligt svar på det utan att vara en TV4-redaktion som åker ut och gör en pajkomedi i fjällen, säger Anders Teglund.

Och frågan om ett Augustpris kom faktiskt snabb upp.

– Marit funderade ett dygn innan kom hon in och sade, ”Jag vill så klart göra den här, men bara så du vet, jag har stora ambitioner. Jag tycker den ska bli nominerad till August.” Jag sade, naturligtvis.

Även Albert Bonniers förlag fick jubla över ett vunnet Augustpris. Patrik Svenssons bok Ålevangeliet vann kategorin Årets fackbok.

– Jag är naturligtvis glad för Patriks skull och för förlagets skull, och så tänker man på de som inte vann. Det var ett oerhört bra startfält. En sådan här kväll vill man att alla ska vinna, säger Daniel Sandström, litterär chef på Albert Bonniers förlag.

Han såg en koppling mellan de två vinnarna, Ålevangeliet och Osebol.

– Båda handlar nog om att komma hem, hur man ska formulera den känslan av att inte vara helt till freds med tillvaron vi lever i utan att svaret blir reaktionärt. Det är en hyllning som inte är nostalgisk och sentimental utan på riktigt, säger Daniel Sandström.

När förstod du att Ålevangeliet skulle bli en sådan succé?

– Ålen har hela tiden hittat hem. Det här är en bok som man inte kan rita upp i något laboratorium utan bara en genialisk författare kan komma på det. Det är det som gör det här yrket så fantastiskt.

Augustpriset för Årets barn- och ungdomsbok gick till Vänta på vind av Oskar Kroon, utgiven på Brombergs förlag.

– Fantastiskt, underbart och jätteroligt, utbrister förläggaren Jenny Kellerman Pillay.

Var det väntat?

– Jo, men det är klart att det är väntat. Jag sade för två år sedan när jag antog hans första manus att det här är en Augustprisvinnare. Två år senare fick jag rätt!

Vad betyder det att vinna just barnbokskategorin?

– Väldigt mycket. Vi har en ganska liten barnboksutgivning så det känns jättestort. Och roligt att det är hans andra bok, det är stort att bli nominerad och att vinna för sin andra bok är fantastiskt!

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.