Tillbaka

Stordalen köper Jojo Moyes förlag

2019-01-22
av Kalle Laxgård
Petter Stordalen
Foto: Tord-Erik Andresen

Petter Stordalens Strawberry publishing köper hälften av norska förlaget Bastion, som bland annat ger ut bästsäljande författaren Jojo Moyes.

Därmed kan förlagsgruppen passera 100 miljoner norska kronor i omsättning redan i år.

2019 inleddes med nyheten att Strawberry publishing förvärvade det välkända norska förlaget Juritzen. Nu är det dags för nästa uppköp att nå dagens ljus.

Förhandlingarna om Bastion har pågått sedan före sommaren 2018. Resultatet av dem är att Strawberry Publishing köper 50 procent i förlaget och tar över driften omedelbart.

I ett pressmeddelande berömmer Petter Stordalen förlaget för dess författare, chefskap och förmåga att skapa läslust bland människor.

– Detta är ett mycket viktigt steg för vår satsning i bokbranschen, säger Petter Stordalen i ett pressmeddelande.

Bastion har bland annat författare som Jojo Moyes, Erica James och Santa Montefiore i sitt stall. På en lista som Verdens gang satt samman över de tio mest sålda titlarna de senaste tio åren i Norge återfanns Jojo Moyes på platserna 1, 5 och 8.

Eftersom Bastion inte är medlem i Förläggarföreningen – och Strawberry publishing är det – får förlagsgruppen inte äga mer än 50 procent av förlaget. Det finns dock en option i avtalet om att Strawberry ska kunna köpa återstående andelar i Bastion under året. Sannolikt ska förlaget därför gå med i föreningen mot slutet av året.

– Åren med vårt Bastion-team har varit ett äventyr, men jag fyller snart 69 och det är därför med glädje jag nu, i stor utsträckning, lämnar över min del av stafettpinnen till ett bra och resursstarkt lag som kommer att kunna ta utgivaren till nya höjder, säger Morten Mørch, Bastions grundare och förläggare, i pressmeddelandet.

Bastion startades 2006 och omsatte senaste året knappt 50 miljoner norska kronor.

Affären gör att Strawberry publishing, som startades så nyligen som för ett år sedan, kan omsätta motsvarande drygt 100 miljoner kronor redan 2019.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.