Tillbaka

Storytel förvärvar majoritetsägande i Islands största förlag

2020-07-01
av Camilla Dal
Foto: Sara Mac Key

Storytel förvärvar ett 70-procentigt majoritetsägande i Islands ledande bokförlag Forlagið enligt ett pressmeddelande. Den nuvarande majoritetsägaren, det litterära sällskapet Mál og menning, kommer att kvarstå som 30-procentig minoritetsägare.

Forlagið kommer att fungera som en självständig enhet på den lokala isländska marknaden. Förlagshuset grundades 2007 och idag representerar Forlagiðs verksamhet en årlig produktion på cirka 150 inhemska och översatta titlar, och stora populära isländska författarskap som Halldór Laxness, Arnaldur Indriðason, Guðrún Helgadóttir, Sjón och Steinunn Sigurðardóttir.

- Vi är glada att välkomna Forlagið till Storytel-familjen och vår förlagsverksamhet med kända nordiska varumärken som Norstedts Förlagsgrupp, Gummerus Publishers och People's Press. Det känns fantastiskt att förena våra krafter med de skickliga förläggarna på Forlagið, som delar vår passion för stora författarskap och berättelser, säger Storytels VD, Jonas Tellander, i pressmeddelandet.

- Islänningar är ett av världens mest läsande folk. Vi är övertygade om att det här avtalet kommer att öka de isländska konsumenternas tillgång till fantastiska bokupplevelser, stärka isländska författarröster i världen, och framtidssäkra både Forlagiðs utmärkta utgivning och Storytels långsiktiga investeringar i produktion och distribution av isländsk litteratur och berättelser i en digital era, säger Jonas Tellander.

Forlagið hade 2019 en omsättning på cirka 8 miljoner euro och en EBITDA på cirka 460 000 euro. Parterna har kommit överens om att inte uppge köpesumman. Slutförande av affären förutsätter godkännande från den isländska konkurrensmyndigheten.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.