Tillbaka

Storytel spår fortsatt tillväxt

2019-08-13
av Lars Schmidt
Jonas Tellander räknar med 120 00 nya abonnenter nästa kvartal
Foto: Foto: Pressbild

[Uppdaterad] Fler abonnenter och ökade intäkter. Det visar Storytels rapport för första halvåret.

I går meddelade Storytel att man nått över en miljon abonnenter. I delårsrapporten för första halvåret räknar vd Jonas Tellander med ytterligare nära 120 000 nya abonnenter under kvartal 3.

Samtidigt spår han ökade intäkter för helåret 2019 på omkring 40 procent medan rörelsemarginalen, på grund av ökade kostnader för att locka nya abonnenter, beräknas bli minus 16 procent.

Andra kvartalets totala intäkter för koncernen ökade som rapporterats tidigare, från 240 miljoner kronor 2018 till 320 miljoner. Cirka en sjundedel av intäkterna kom från utomnordiska marknader.

Tillväxten i Norden, 26 procent, spås öka framför allt i Norge där momssänkningen från den 1 juli använts till att sänka priset från 199 till 179 norska kronor per månad.

I Sverige och Finland har man inte sänkt priset. Istället ska den lägre momsen, enligt Storytel, användas till att öka upphovsmännens intäkter. Hur mycket mer som ska gå till författarna har inte avslöjats.

Intäkten per abonnent på den nordiska marknaden låg under andra kvartalet på 138 kronor, upp från kvartalet före men oförändrad från kvartal 2 förra året. På den utomnordiska marknaden var intäkten 67 kronor, 8 kronor mindre än för ett år sedan.

Omsättningen i förlagsverksamheten i Norstedts och danska People's Press, exklusive intäkter för försäljning av ljudböcker till Storytel, backade med 6 procent och landade på 109 miljoner kronor för andra kvartalet.

Intäkterna inklusive försäljningen till Storytel ökade däremot med 7 procent för Norstedts under första halvåret. De digitala formaten står nu för 30 procent av förlagets samlade försäljning.

"Båda förlagen investerar tungt i ljudböcker för att motverka nedgången i den fysiska bokförsäljningen med en ökad digital försäljning." kommenterar Jonas Tellander i delårsrapporten.

Norstedts höst spås bli bra, med släppet av den sjätte Millennium-boken.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.