Tillbaka

Strawberrys första år

2019-07-02
av Natassa Karamouzis
Petter Stordalen
Foto: Tord-Erik Andresen

Strawberry Publishings årsredovisning har släppts och visar på fasta försäljningsuppgifter, skriver BOK365. Detta var det första verksamma året för Stordalens förlag efter lansering.

Enligt årsredovisningen för 2018 omsätter Strawberry Publishing drygt 30 miljoner kronor. Själva moderbolaget hade en omsättning på ca 16,3 miljoner kronor medan dotterbolaget Capitana omsatte 17,5 miljoner kronor. Dessutom kan Strawberry Publishing få in 100 miljoner kronor i intäkter redan i år i och med köpet av både Juritzen (nu Pioner Förlag) och Bastion.

Dock visar rörelseresultatet för förlaget en förlust på 4,5 miljoner kronor. Det tillkommer dessutom finansiella kostnader på 2,3 miljoner, vilket innebär en förlust på 6,8 miljoner. Det kostar att starta nytt, med andra ord.

Vd Ole Bjørn Venås menar att resultatet främst berodde på förluster som sammankopplas till investeringen av Gloria Förlag. Strawberry Publishing inledde en nyemission som bestod av 40% av Glorias aktier, men efter endast fyra månader upphörde samarbetet då Glorias aktieägare köpte tillbaka aktierna för ett lägre pris.

För Capitana, som Stordalen äger med Jørn Lier Horst, gick saker och ting bättre då det första verksamhetsåret drog in 4 miljoner kronor.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.