Tillbaka

Svag försäljning av lagboken Karnov

1997-06-19
av Fredrik Lindberg
Kanadensiska Thomsons stora satsning på en ny lagbok i Sverige och Norge,

har gått sämre än planerat. Thomson International har nu sålt förlagen som startades för fyra år sedan - norska Karnovs forlag och Juridisk Forlag, med en sammanlagd omsättning omkring 12 miljoner kronor. Köpare är Gyldendal Norsk Forlag, som på senare år har gått in på den juridiska marknaden med dotterbolagen Indexdata och Ad Notam.
    Orsaken till att Thomson säljer är att det har visat sig svårt att etablera sig på den fragmentiserade norska juridikmarknaden. Indexdata, som ger ut rättsinformation i elektronisk form, kommer nu att ansvara för utvecklingen av Karnov i Norge.
    I Sverige har Thomson, genom Fakta Informationsförlag, plöjt ner närmare 30 miljoner i trebandsverket Karnov. Även här har dock försäljningen gått sämre än planerat. Första upplagan trycktes i 3 500 exemplar.
    - Marknaden är mer konservativ än vi hade förväntat. Vi kommer inte att kunna sälja hela upplagan, säger Maria Hamrefors. Fakta köpte förra året den elektroniska utgivaren InfoDirect och har utvecklat en digital version av Karnov. Hamrefors räknar med att kunna dra nytta av samarbete med Gyldendal.
    Fakta ökade sina intäkter 1996 från 60 miljoner kronor till 76 miljoner. Resultatet efter avskrivningar sjönk från 2,4 miljoner till minus 1,1 miljoner. Efter finansnetto redovisas en förlust på 2,5 miljoner kronor. Resultatet belastas av avskrivningar på förlagsrättigheter på 7,5 miljoner.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.