Tillbaka

Svensk Bokhandel får ny ägare

2021-04-20
av SvB

Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen säljer tidningen till medieentreprenörerna Thomas Peterssohn och Christer Björkin.

Det är via det gemensamma bolaget Radero som Thomas Peterssohn och Christer Björkin nu förvärvar Svensk Bokhandel. Peterssohn och Björkin har sedan tidigare ägarmajoriteten i Ny Teknik Group (NTG) som ger ut tidningarna Ny Teknik, Teknikhistoria, Lag & Avtal och Arbetarskydd.

– Svensk Bokhandel är en viktig del av den svenska bokbranschen och vi är glada över att kunna göra den här affären. Vi tycker att bokbranschen är inne i en spännande fas och ser fram emot att utveckla Svensk Bokhandel i samarbete med aktörerna i branschen, säger Thomas Peterssohn och Christer Björkin.

Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen har gemensamt ägt SvB sedan 1952, men nu väljer man alltså att sälja den.

– Vi har sökt en långsiktig ägare som med engagemang vill fortsätta att driva och utveckla verksamheten, säger Maria Hamrefors, ordförande Bokhandlareföreningen, som även varit styrelseordförande i Svensk Bokhandel det senaste året. Det finns en stor potential för Svensk Bokhandel när det gäller både den nuvarande verksamheten och andra tjänster gentemot den stora målgruppen. Men resurser och kompetens behöver tillföras och det kommer de nya ägarna att bidra med.  

I samband med förvärvet inrättas även ett advisory board som ska bestå av personer från bokbranschen. Inledningsvis ingår Jesper Monthán, Eva Gedin och Maria Hamrefors i det. 

I och med uppköpet kommer SvB:s kommersiella chef Johan Sandholm att tillträda som verkställande direktör för Svensk Bokhandel.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.