Tillbaka

Svenska PEN kritisk till tyst diplomati

2019-05-09
av Kristian Lönner
Foto: Freeguiminhai.org

Det är inte tystnad utan mer uppmärksamhet som kan få Gui Minhai fri. Det menar Svenska PEN i en ny rapport om den svenske förläggaren som sitter fängslad i Kina.

Rapporten ger en sammanfattning över vad som hänt Gui Minhai sedan han fördes bort från sin semesterbostad i Pattaya i Thailand i oktober 2015. Syftet är att fortsätta driva opinion för att få Gui Minhai frisläppt från det kinesiska fängelse där han i dag sitter.

Svenska PEN kritiserar den svenska regeringen för att hantera fallet som ett konsulärt, och inte politiskt, ärende. Svenska PEN menar att detta har försvårat för EU och andra länder att agera i frågan och sätta tryck på den kinesiska regeringen. Man ifrågasätter också regeringens strategi med tyst diplomati och menar att det snarare är mer uppmärksamhet kring fallet som kan få Gui Minhai fri.

Gui Minhai fick 1992 permanent uppehållstillstånd i Sverige och avsade sig samtidigt sitt kinesiska medborgarskap. 2012 var han med och grundade bokförlaget Mighty Current i Hongkong som har gett ut litteratur som varit politiskt känslig för den kinesiska regimen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.