Tillbaka

”Tacksamt att kunna handla lokalt”

2020-12-18
av Matilda Källén
Anna Weilemar har drivit Bokskogen i knappt en månad.
Anna Weilemar har drivit Bokskogen i knappt en månad.
Foto: Privat

Nya barnbokhandeln Bokskogen slog upp portarna den 21 november – bara dagar innan restriktionerna skärptes. Trots det har allting rullat på över förväntan, enligt ägaren Anna Weilemar.

– Det har varit precis lagom med folk, inga köbildningar men en strid ström kunder, på både vardagar och helger, säger Anna Weilemar, som driver barnbokhandeln Bokskogen i Stockholmsförorten Hökarängen.

Även försäljningen har varit bättre än väntat, fortsätter hon.

– Det är ju juletid. Och i och med pandemin stannar folk hemma, de tar sig inte in till stan utan tycker att det är tacksamt att kunna handla lokalt. Folk är jättepositiva.

Att den trenden ska dö ut med pandemin är inget hon är direkt orolig för. Hon har redan nu märkt att bokhandeln lockar kunder även från andra Stockholmsförorter.

– Folk börjar kanske åka in till stan mer, men förhoppningsvis har jag då arbetat upp en kännedom om butiken, säger hon.

Bokskogen, som delar lokal med konditorn Green Praline, säljer både barnböcker, fantasyböcker, spel och presentartiklar. Den bok som hittills sålt bäst är nyutgåvan av Astrid Lindgrens Mio, min Mio (Rabén & Sjögren).

– Klassiker har överlag sålt väldigt bra – Roald Dahl, Astrid Lindgren, Maria Gripe – och det är säkert vanligt, men det förvånande mig lite, säger Anna Weilemar.

Efter en knapp månad som bokhandlare kan hon konstatera att det har varit mycket jobb – men väl värt det.

– Det som har varit jobbigt har varit allt det praktiskt runt omkring. När böckerna väl rullat in och jag fått leveranser har det bara varit kul. Förlagen och branschen har också varit väldigt schysta, och svarat på alla mina dumma frågor, säger hon.

– Det har varit fantastiskt roligt att starta upp det här.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.