Tillbaka

Tales i konkurs

2022-07-08
av Kalle Laxgård
Foto: Pexels

Förra året pratade Tales om att lansera sin nätbokhandel i Sverige. Nu har det danska företaget ansökt om konkurs.

Tales grundades 2011 under namnet Ebogreolen och blev en av Danmarks största nätbokhandlar. Förra året lanserade företaget också en egen strömningstjänst och i SvB talade grundaren Rasmus Halvor om planerna på att lansera även i Sverige. Först med sin nätbokhandel, därefter strömningstjänst.

– Sverige är en större marknad, men liknar den i Danmark, med en väldigt bra infrastruktur med förlag och distributörer, sade Rasmus Halvor då.

Men så blir det inte. I stället har Tales nu ansökt om konkurs, rapporterar Bogmarkedet.

– Det finns inte längre pengar för att hålla företaget flytande. Vi har gjort allt för att verksamheten ska kunna köra vidare, men det har tyvärr inte varit möjligt, säger Rasmus Halvor till tidningen.

Han hänvisar till ökade kostnader för annonsering på nätet, vilket gjort rekrytering av nya kunder dyrare.

– Samtidigt har omsättningen av fysiska böcker i branschen sjunkit med över 10 procent under 2022. Detta ovanpå ett år då stora kostnader har lagts på etableringen av streamingtjänsten för e-böcker och ljudböcker. Tillsammans med återbetalning av coronalån drabbas vi tyvärr av den perfekta stormen, säger Rasmus Halvor till Bogmarket.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.