Tillbaka

Tävling väntas ge flera nya böcker

2020-01-24
av Kalle Laxgård
Ulrika Caperius.
Foto: Caroline Andersson

Över 830 manus. Så många bidrag fick Bonnier Carlsen in till sin manustävling, som avgörs i april.

– Det är otroligt hög kvalitet på många av dem, säger förläggaren Ulrika Caperius.

Tävlingen utlystes i maj förra året. När Bonnier Carlsens förläggare Ulrika Caperius fick frågan om hur många manus hon trodde att de skulle får in, svarade hon osäkert ”ett par hundra kanske”.

– Före jul hade vi fått in 250. Sedan kom det extremt många under ledigheten, säger hon.

Vid deadline den 3 januari hade förlaget tagit emot över 830 manus.

– Otroligt. Nu läser vi, kan man lugnt säga, säger Ulrika Caperius.

Manustävlingar har en lång tradition på Bonnier Carlsen och har varit något som tagit fram klassiska författarskap, som Ulf Stark.

Den pågående tävlingen gäller böcker för barn i åldern 7–12 år. Vinnaren belönas med 100 000 kronor och ett bokkontrakt, där boken ges ut i höst, och tvåan och trean får 25 000 kronor var.

Genomläsningen av alla manus står Bonnier Carlsens redaktion för – tillsammans med tre barngrupper baserade i Piteå, Vadstena och Hjällbo. Även i juryn som väljer ut vinnarna finns unga läsare representerade.

– Det är väldigt viktigt för oss att få med barnperspektivet, säger Ulrika Caperius.

Trots att de ännu inte hunnit läsa alla manus känner hon sig ganska säker på att fler bidrag än det vinnande kommer att ges ut. Enligt henne är det många som håller hög klass.

– Hur många det kan vara vet jag inte, men jag tror säkert att vi kommer gå vidare med i alla fall ett par till. Det finns många manus som man vill diskutera lite, där språket är fantastiskt men där något saknas, eller andra bitar som kräver lite jobb. Precis som det är när vi får vanliga spontanmanus, säger Ulrika Caperius.

Vad ger sådana här tävlingar förlaget?

– Det ger oss en kort tid där vi på redaktionen på kort tid måste ta oss an över 800 manus. Vi måste prioritera läsningen och prata om den, det blir en enda stor manusdiskussion. Bara det är väldigt värdefullt för oss.

Alla bidrag som skickas in är anonymiserade, vilket gör att de som läser inte vet vilka namn som står bakom texterna. Ulrika Caperius tror att tävlingar också gör att förlaget öppnar upp för att få in andra manus än de som aspirerande författare ändå skickar in.

Ett exempel är 1984 års vinnare.

– Ulf Stark hade skrivit för vuxna tidigare men aldrig för barn och unga. Han har själv sagt i intervjuer att om inte tävlingen hade dykt upp hade han kanske aldrig börjat skriva för barn och unga. Så det var ju tur att det blev en tävling.

 

Svensk Bokhandel har intervjuat fyra författare vars karriärer startat med en tävling. För vissa av dem har det nått riktigt långt – läs mer här.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.