Tillbaka

”Tiden får utvisa hur stor den här affären kommer bli”

2020-05-26
av Kalle Laxgård
Foto: Pressbild

Amazonägda Book Depository kommer till Sverige. Nu vill nätbokhandeln skriva avtal med förlag.

– Tiden får utvisa hur stor den här affären kommer att bli, säger Förlagssystems vd Harold Op het Veld.

Som SvB tidigare rapporterat vill nätbokhandeln Book Depository börja sälja svenska böcker. Nu återstår för nätbokhandeln, som grundades 2004 och sedan 2011 ägs av Amazon, att få tillgång till förlagens böcker. Diskussioner förs också med distriutören Förlagssystem om de tekniska förutsättningarna för logistiken.

Förlagssystems vd Harold Op het Veld vill avvakta med att kommentera hur betydande affären är för företaget.

– Det är en till näthandel, det finns väldigt många näthandlare – några jättestora och väldigt många små – i Sverige. Tiden får utvisa hur stor den här affären kommer att bli. Sedan är det toppenbra om aktörer kan tillföra mer totalvolym på svenska marknaden. Det skulle definitivt gynna oss, säger han.

Den senaste tiden har många medier rapporterat om tydliga tecken på att Amazon är på väg in i Sverige i närtid.

I förra veckan rapporterades att danska storförlaget Gyldendal skrivit kontrakt med Book Depository, och att nätbokhandeln också kontaktat flera andra förlag. Samtidigt gick danska bokhandlareföreningen ut och kommenterade nyheten på sin hemsida. Där fastslog föreningen att Amazon nu de facto finns i Danmark.

Kan man dra ett likhetstecken mellan att Book Depository kommer till Sverige och att Amazon gör det?

– Den frågan får du ställa till Amazon, jag vet inte vad de har för planer. Book Depository finns på marknaden, de gjorde reklam i tunnelbanan i Stockholm i vintras och du kan redan nu köpa böcker från dem till Sverige. Hur Amazon kommer utveckla sin affär i Danmark och Sverige ska inte jag spekulera i, säger Harold Op het Veld.

Hur kommer Book Depository att påverka den svenska bokmarknaden?

– Det är svårt för mig att kommentera, det får våra kunder svara på. Vår roll i värdekedjan är att knyta ihop förlag med deras kunder.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.