Till minne av Anna von Schéele

Anna von Schéele, grundare av ljudboksförlaget A nice noise, gick bort tidigare i sommar. Hon blev 52 år. Varg Gyllander var författare hos A nice noise och nära vän till Anna von Schéele. Så här minns han henne.

Publicerad

Jag hade passerat det där kontoret med halvt frostade fönster på väg till och från jobbet på Kungsholmen många gånger, och undrat vad som pågick där bakom, när en vän och förläggare en dag frågade om jag ville träffa en begåvad, modig och rolig person.  

En Anna som brann för ljudboken. 

 

Efter den dagen blev det många besök i den, ofta av kartonger belamrade, lilla studion tillika kontor för A nice noise där Anna von Schéele höll till på dagarna. Det oberoende ljudboksförlaget som i en tid av streaming lyckades hålla sig kvar på marknaden. På kontoret stod de två skivrobotarna som ständigt spottade ur sig silvriga travar av ljud. 

 

Anna von Schéele var i mångt och mycket en enmansshow när det kom till företagandet men raka motsatsen i det sociala. Hon underhöll sin umgängeskrets från ungdoms- och studietiden samt från författar- och förläggarvärlden med en osviklig entusiasm och ofta med en nyinköpt bulle i handen. I stället för lunch. Då och då pockade hennes intresse för Frankrike så starkt att hon bjöd in till boule och pastis i Rådhusparken rakt över gatan. 

 

Vi är många i bokbranschen som minns Anna von Schéele. 

Envis, hoppfull och övertygad om att det gick att göra affärer på fysiska ljudböcker och inte minst som engagerad ordförande i Nordiska oberoende förlags förening, Noff. Och förstås som ständig partypingla på bokmässor och diverse releaser.  

 

Allt började som så mycket annat av en slump. Året var 2010 och i brist på annat startade hon A nice noise. Som första ljudbok blev det En dag av David Nicholls, en bästsäljare, och sedan kom Alice Munro varpå det rullade på. Hon hann ge ut över 200 titlar där man räknar in en Nobelprisvinnare, flera Augustprisetvinnare och nominerade författare. Två gånger slog hon rekord i flest antal finalnominerade titlar till Stora Ljudbokspriset.  

 

Anna behöll drivet och entusiasmen in i det sista och bar sin sjukdom utan klagan. Bara några få fick ta del av hennes kamp mot löfte om tystnad. 

 

Hon ville verkligen inte vara något annat än den Anna många av oss lärt känna. 

 

Varg Gyllander vän och författare hos A nice noise 

Powered by Labrador CMS