Tillbaka

Tomas Belfrage lämnar Bokmässan – får nytt jobb i branschen

2019-12-12
av Kalle Laxgård
Tomas Belfrage vid ett foto från den första Bokmässan. Till vänster på bilden är hans pappa, medgrundaren Conny Jacobsson.
Foto: Ola Kjelbye

Hans pappa var med och grundade Bokmässan. Nu lämnar Tomas Belfrage, affärsansvarig, företaget efter 16 år.

– Det kommer att kännas speciellt, säger han.

Nästa steg är att bli försäljningschef på ett större förlag.

När Tomas Belfrage var barn kläckte pappa Conny Jacobsson och vännen Bertil Falck idén om en bokmässa under en dimmig kräftskiva hemma i Hagfors.

Direkt efter högskolestudierna fick Tomas Belfrage själv jobb i företaget. Det är 16 år sedan nu.

– 16 år är en lång tid. Jag kände att det började bli dags att prova något annat, lära mig nya saker. Det är den stora anledningen, säger Tomas Belfrage.

I slutet av februari blir han ny försäljningschef på Tukan förlag, med kontor en dryg halvmil från Svenska mässans hallar vid Korsvägen.

– Det känns jätteroligt. Att få vara kvar i en bransch jag känner och trivs med, vara kvar i Göteborg. Och kunna fortsätta gå på Bokmässan sista september varje år, hehe.

Din pappa var med och grundade Bokmässan. Nu slutar du. Vad betyder det för Bokmässans själ?

– Just nu kommer ju ingen jobba som har släktskapet med dem som startade mässan. Så är det ju. Men det är ingenting som säger att det inte kommer bli så igen. Vi har en stark tradition av att det kommer in folk, säger Tomas Belfrage.

Han räknar upp fler: Anna Falck – tidigare vd för Bokmässan och dotter till medgrundaren Bertil Falck. Johan Kollén, tidigare redaktör och vars pappa jobbade länge för mässan. En rad extraknäckare…

– De som är kvar har en väldigt starkt Bokmässekänsla och Frida (Edman, mässansvarig, reds anm.) läser ofta ur boken om de första åren. Traditionen kommer att leva vidare. Och tittar man på pappa så jobbade han inte ens en tredjedel så länge som jag!

Man har ju hört att det mesta kan hända under Bokmässan. Vilka är de konstigaste sakerna du fått reda ut?

– Haha, det är sant. Det händer så otroligt många konstiga saker…

Tomas Belfrage nämner hur han en gång fick agera livvakt för att skydda Per Gessle från fanatiska argentinska och tyska fans, som rest till Bokmässan för popstjärnans signering.

– En annan gång fick jag ett samtal dagen innan mässan, precis när det brinner som mest. Personen sa: ”Nu kommer det ett paket, bygg ihop den här grejen”. Vadå för grej? Det var en väldigt känd författare som hade problem att gå. Hen ville att vi skulle bygga ihop en kickbike med tre hjul för att hen skulle kunna ta sig runt. Vi hade aldrig sett en sån där förut och var fyra stressade personer som stod med en konstig ritning nere på servicecenter och kämpande för att få ihop den. Jag tror aldrig författaren använde cykeln.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.