Trendbrott i barnboksutgivningen
Förra året bestod barnboksutgivningen av 2 532 titlar. I år har antalet sjunkit till 2 308, en minskning med 9 procent. Därmed är en mångårig trend bruten.
Men Kajsa Bäckius, bibliotekarie vid Sbi, är inte säker på att det beror på att förlagen aktivt minskar sin utgivning.
– Vissa förlag har minskat väldigt mycket, men det beror på hur de ger ut böckerna. Stabenfeldt har minskat med 90 titlar, men det beror på att de givit ut en stor del nytryck som alltså inte räknas in i statistiken, säger hon.
Bonnier Carlsen har minskat antalet Pixi-titlar från 130 till 110, men serien utgör fortfarande 44 procent av förlagets utgivning. B. Wahlströms har i sin tur minskat återutgivning av back-list, medan Bonnierimprintet Igloo frös sin utgivning under året vilket gjort att antalet titlar minskat från 56 till 17.
Bilderböckerna utgör det största utgivningsområdet för barnböckerna 2018. Det är bland dem och bland mellanåldersböckerna som minskningen är störst, medan faktaböckerna ligger stabilt.
För översatta faktaböcker syns en ökning av utgivna titlar, till skillnad från översatt skönlitteratur.
Under 2017 gav förlagen ut 253 faktatitlar, förra året var siffran 277.
– Jag tror att det är lättare att ta in böcker som ofta är faktagranskade redan, det finns ämnen som är aktuella och som barn är intresserade av. Då är det snabbare att översätta, säger hon.
Bland de översatta titlarna råder en fortsatt dominans för västerländska böcker.
Under 2000-talet har barnboksutgivningen fördubblats. SvB har tidigare skrivit om att den ökade utgivningen leder till problem för förlagen att nå ut med sina böcker, när många slåss om utrymmet. Samtidigt ökar försäljningen, enligt branschstatistiken med 8,3 procent förra året.
Kajsa Bäckius menar att det inte går att prata om ett trendbrott i utgivningen ännu.
– Det blir intressant att se nästa år om det fortsätter att minska eller om det är en slump att vissa förlag drar ner. Det kan vara så att marknaden för vissa typer av böcker är mättad, till exempel för massmarknadslitteraturen.
Sbi:s statistik inkluderar inte ljudböcker, men Bokprovningen visar att det i första hand är redan utgivna titlar från andra format som kommer som ljud.
Sbi:s intervjuer med branschaktörer visar att Storytel, som gav ut fyra barn- och ungdomstitlar som original under 2017, ökade till ett trettiotal under förra året.
– Det verkar som att det ökar och att det finns ett ökat intresse för ljudböcker för barn. Och det blir enklare att lyssna i och med att de införde familjeabonnemang, säger Kajsa Bäckius.
De tio största förlagen 2018, efter utgivning:
Bonnier Carlsen (250)
Rabén&Sjögren (174)
Tukan (151)
Nypon (106)
Egmont Publishing (100)
Idus (90)
B. Wahlströms (76)
Hegas (68)
Lind&Co (57)
IKEA (55)
Källa: Svenska Barnboksinstitutets statistik för 2018.
Vad tyckte du om artikeln?