Tillbaka

Två poeter får pris för god kritik

2019-06-11
av Kristian Lönner
Anna Hallbergs gav ut diktsamling Chow Chow 2017
Foto: Caroline Andersson

Svenska Akademiens kritikerpris tilldelas Anna Hallberg och Magnus William-Olsson.

För tredje året på raken delar Svenska Akademien ut sitt kritikerpris för insatser inom svenskspråkig kritik. I år det två kritiker, som också är poeter, som tilldelas priset.

Anna Hallberg skriver litteraturkritik för Dagens Nyheter och har gett ut sex diktsamlingar. I Akademiens pressmeddelande beskrivs hon som en kritiker som ”närmar sig de texter hon läser med varm, närmast munter blick och en vaken känsla för detaljer”.

Årets andra pristagare är Magnus William-Olsson. Även han är poet som har gett ut flera diktsamlingar. Han är sedan 2011 redaktör för Ariel, litterär kritik samt för poesikritiksajten Örnen och Kråkan. Han får priset för att sin ”oförtröttliga verksamhet när det gäller att initiera och bygga plattformar för svenskspråkig kritik”.

Prissumman är på 100 000 kronor vardera.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.