Tillbaka

Tvist om standard hotar försäljningen

1998-08-07
av SvB
Nu släpps Riven, cd-romspelet som varit lika framgångsrikt som föregångaren Myst, på dvd-rom. Kanske kan det ge den ännu ej så framgångsrika efterföljaren till cd-rom en välbehövlig skjuts framåt...
Nu släpps Riven, cd-romspelet som varit lika framgångsrikt som föregångaren Myst, på dvd-rom. Kanske kan det ge den ännu ej så framgångsrika efterföljaren till cd-rom en välbehövlig skjuts framåt. Och visst verkar det enklare med en skiva istället för de fem cd-romskivor som spelet hittills krävt, vilket inte avskräckt minst miljonen köpare.
    Samtidigt hotar ett standardkrig om skrivbara skivor den forna och mödosamt vunna enigheten kring dvd. Hitachi, Toshiba och Matsushita lanserar dvd-ram-enheter under sommaren. Sony, HP, Philips med flera kommer med dvd-r+w i början av nästa år.
    På videomarknaden kan en ny "engångsvariant", Divx, slå undan benen på dvd. Disney och 20th Century Fox har exempelvis bestämt sig för att bara släppa sina filmer på Divx och inte dvd-video. Zenith har lanserat en Divx-spelare som kostar 4 000 kronor och den amerikanska hemelektronikkedjan Circiut City räknar med att lägga beslag på 20 procent av hyrvideo-marknaden med film på Divx-skivor som köps för 40 kronor, spelas av och sedan måste slängas eller "återupplivas" via modem.
    Osäkerheten om vilken eller vilka standarder en dvd-enhet i pc:n eller en dvd-spelare till teven måste kunna klara av gör att konsumenterna inte vågar köpa apparater. Det stora genombrottet skjuts därför upp till nästa år, menar till exempel tidningen Datateknik.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.