Tillbaka

Ukraina förbjuder rysk litteratur

2022-06-20
av TT/Litteratur
Efter att president Volodomyr Zelensky har undertecknat besluten kan förbud av rysk musik och litteratur införas i Ukraina.
Foto: Stefanie Loos

Ryska författare och artister förbjuds att sprida sina verk i Ukraina, rapporterar The Guardian.

Det ukrainska parlamentet har stiftat två nya lagar för att stoppa rysk kultur. Den första lagen innebär att ryska författare inte får trycka böcker i landet utan att först avsäga sig sitt medborgarskap. Även import av böcker från Ryssland, Belarus och Donbass, det område i östra Ukraina som delvis ockuperats av Ryssland, förbjuds.

Den andra lagen innebär att musik som skapats av ryska artister inte får spelas på radio eller tv eller i kollektivtrafiken. Endast artister som har fördömt den ryska invasionen av Ukraina är undantagna från lagen. Motiveringen bakom beslutet är att rysk musik kan ”påverka separatistiska stämningar i befolkningen”.
Båda lagarna gäller endast personer som fått ryskt medborgarskap efter Sovjetunionens fall 1991.
Efter att president Volodymyr Zelenskyj har undertecknat besluten kan lagarna komma att träda i kraft i Ukraina.

Ukraina har tidigare vidtagit liknande åtgärder för att städa undan arvet efter den kommunistiska Sovjettiden. Åtgärderna beskrivs av landet som nödvändiga efter att Ryssland under lång tid har försökt utplåna den ukrainska identiteten.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.