Tillbaka

Unga män lägger mest tid på ljudbokstjänsterna

2022-04-29
av Karin Selåker Hangasmaa
Elisa Tattersall Wallin, hörlurar och en bok.
Foto: Pressbild samt Pixabay

När forskaren Elisa Tattersall Wallin först fick statistiken från Bookbeat blev hon förvånad. Den motsa den gängse bilden om att unga män läser mindre än kvinnor. När det kommer till ljudbokstjänsterna är det nämligen tvärtom.

Under sin doktorandtjänst vid Institutionen för Biblioteks- och informationsvetenskap på Bibliotekshögskolan ville Elisa Tattersall Wallin undersöka hur prenumerationstjänster för ljudböcker påverkar hur vi läser och om nya beteenden växt fram.

Den första delstudien hon gjorde bygger på data från Bookbeat för användare under 2017-2018, Elisa Tattersall Wallin ville bygga en grundförståelse kring ljudboksfenomenet. Flera saker överraskade henne.

–  Både hur distributionen såg ut över dag, vecka och år förvånade men också mängden tid som prenumeranterna la på ljudbokstjänsterna på en dag. Jag blev förvånad över att det skedde så mycket lyssning under dagtid och veckodagar men att den minskar över kvällstid och helger, under fritiden då vi har tid för nöjesaktiviteter.

En annan oväntad insikt var att unga män i åldern 18–20 var de som la allra mest tid på ljudbokstjänsten, i genomsnitt 100 minuter per dag. Tio minuter mer än kvinnor i samma ålder. 

Sedan den första studien har ljudboksmarknaden exploderat och mycket har hänt. Elisa Tattersall Wallins bild är ändå att ljudboken spelar en annan roll jämfört med andra bokformat. Hon ser tre anledningar till att unga vuxna väljer att lyssna på böcker.

– En är att öka lästiden varje dag, ljudboken kan användas i andra situationer där det krävs att man använder sina händer och ögon, som när man tränar eller diskar. För de som gillar läsning var det ett sätt att öka tiden man spenderar på böcker. En annan är att ljudböcker gör aktiviteter roligare, som att städa, träna eller göra matteläxan. Det förvånade mig, men det var när intervjupersonerna övade som några nämnde att ljudboken hjälpte. Den tredje anledningen var välmående, de använde ljudboken för att minska känslor av stress och ensamhet och den hjälpte när man skulle sova.

Förra året analyserade hon också de olika ljudbokstjänsternas funktion och intervjuade användare. 

– Överlag är apparna ganska lika och har 10–12 funktioner i ljudboksspelaren. Att följa med i handlingen är jätteviktigt för de flesta, så sovtimern och möjligheten att spola tillbaka är väldigt viktiga för användarna. En funktion som användarna efterfrågar men som inte riktigt fungerar fullt ut är att man vill kunna växla mellan format, mellan ljud och en fysisk bok på ett tydligare sätt, säger Elisa Tattersall Wallin och fortsätter:

– Samtidigt är det många användare som inte förstår alla funktioner i appen, till exempel sovtimern. En del vill läsa vid läggdags men är rädda att missa något, och då kan de inte slappna av. 

Elisa Tattersall Wallin brinner för att det ska finnas olika format som passar för olika personer så att de kan ta del av information och böcker. För sin avhandling har hon utformat tre begrepp kring läsning genom olika sinnen, reading by seeing, reading by touch och reading by listening. 

– Det finns många anledningar till varför en tryckt bok inte funkar för alla. Det kan handla om att man inte kan hålla i boken på grund av en funktionsnedsättning, sjukdom eller för att man varit med om en olycka som tillfälligt eller permanent påverkar ens situation och möjlighet till läsning.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.