Tillbaka

Ungdomar som läser minskar kraftigt

2020-04-08
av Sophie Tanha
Foto: Ola Kjelbye

På drygt tio år har andelen ungdomar som frivilligt läser böcker varje vecka nästan halverats, från cirka 60 till 30 procent.

2007 läste 60 procent ungdomar mellan 16 och 25 år böcker på fritiden varje vecka. 2018 hade andelen halverats till drygt 30 procent enligt en ny studie från MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

För yngre barn ser det däremot lite bättre ut. En liknande undersökning från Barnombudsmannen visade att nästan hälften av alla barn mellan 12 och 18 år under samma period läser böcker som inte är skolböcker minst en gång i veckan.

MUCF undersökte även hur många ungdomar som regelbundet besöker bibliotek. Där har andelen ökat, från 22 procent 2007 till 28 procent 2018. För ungdomar som är födda utomlands är siffran betydligt högre, 57 procent svarade att de besöker bibliotek varje månad.

I höstas kom en rapport från Statens medieråd att 17-18 åringar som dagligen läser böcker och tidningar på fritiden var nere på den lägsta nivån någonsin 2018 – 11 procent.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.