Tillbaka

Upphovspersoner får höjd biblioteksersättning

2021-07-01
av Carina Jönsson
Foto: Sara Mac Key

Efter en överenskommelse med Författarförbundet, Svenska Tecknare och Svenska Fotografers förbund har regeringen beslutat om ett nytt grundbelopp för biblioteksersättningen. 

Detta innebär att grundbeloppet nu höjs från 2021 års ersättning på 1,92 kronor till 2 kronor 2022 och 2,04 kronor 2023, enligt ett pressmeddelande. Totalt handlar det om en höjning med 3 696 000 kronor till 184 732 000 kronor 2022 jämfört med 2021, motsvarande två procent.

Biblioteksersättningen betalas ut av Sveriges Författarfond varje år och är en ersättning för att författares, illustratörers och fotografers verk får lånas ut utan avgift på folk- och skolbibliotek. Ersättningens storlek räknas ut genom att man tar det totala antalet utlån av svenska originalverk och verk i svensk översättning och multiplicerar det med ett grundbelopp. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.