Tillbaka

Uppsving för bokströmningstjänster i Danmark

2020-11-06
av Matilda Källén
Foto: Pexels

Fler än var sjätte dansk prenumererar på en strömningstjänst för böcker, visar en ny rapport.

Att lyssna på och läsa böcker via strömningstjänster är ett beteende som har blivit vanligare i Danmark, skriver Mediawatch. Över 17 procent av de tillfrågade danskarna prenumererar i dag på en strömningstjänst för böcker, som Mofibo, Chapter, Saxo eller Bookbeat, visar den årliga rapporten Bogens og Litterturens Vilkår i Danmark.

Det här är första året som rapporten frågar efter om man prenumererar på en strömningstjänst, varför det är svårt att bedöma hur utvecklingen sett ut över tid, skriver Mediawatch.
 
Andelen som svarar att de fått sin senaste läsupplevelse från en strömningstjänst har dock ökat, från 2,7 procent 2019 till 6,9 procent 2020. Det är fler än de som svarar att deras senaste bok kom från en nätbokhandel. Det vanligaste svaret, vilket 19 procent uppgett, är att man fått sin senaste bok från en fysisk bokhandel – följt av bibliotekslån och gåva.

2019 kom 23,1 procent av de danska förlagens omsättning från digitala format, enligt Danske Forlags årsstatistik. Året dessförinnan var samma siffra 20,7 procent.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.