NYHETER

Uthållighet och närvaro – så ser Förlagets svenska strategi ut

Alexander Kråkström, vd på Förlaget.
Alexander Kråkström.

Alexander Kråkström är ny vd för finlandssvenska Förlaget. Ett stort fokus riktas mot Sverige i strävan efter att göra förlaget lönsamt.

Publicerad Senast uppdaterad

Efter att ha varit med ända sedan starten 2015 lämnar Fredrik Rahka om ett par veckor vd-posten för Förlaget som har sitt säte i Helsingfors. Ny på posten blir Alexander Kråkström som tidigare varit försäljningschef.

– För mig handlar det om att fortsätta att utveckla förlaget och bygga vidare på den grund som vi lagt de senaste åtta åren. Sedan är det också en fin chans och möjlighet till personlig utveckling, säger Alexander Kråkström till SvB.

Vilka är de stora utvecklingsmöjligheterna framåt?

– Dels den svenska marknaden. Vi är fortfarande relativt små på den svenska marknaden men vi har många fina och växande författarskap. Sedan handlar det så klart om hela ljudboksmarknaden, hur vi ska lösa den, för den har varit relativt svår för oss.

Vad ser du för lösningar?

– Vi saknar att den klassiska skönlitteraturen inte har en större roll på ljudbokstjänsterna. Det gör det svårare för oss. Det blir en avvägning vilka titlar vi ska ge ut.

Lönsamhet är målet

Förlaget ägs till 90 procent av Moomin Characters där för övrigt Alexander Kråkströms storebror Roleff Kråkström är vd. Genom åren har ägarna skjutit till pengar för att täcka Förlagets förluster.

– Den långsiktiga målsättningen är att vi ska stå på egna ben. Hur snabbt vi kommer dit kan jag inte svara på i den här stunden, men målet är att vara där om tre till fem år, säger Alexander Kråkström.

Förlagets utgivning är helt svenskspråkig vilket gör att den svenska marknaden är mycket viktig. En utmaning när huvudkontoret finns på andra sidan Östersjön.

– Det handlar dels om uthållighet, dels om närvaro. Man måste upprätthålla en ständigt god kontakt med de större återförsäljarna men även till fristående bokhandel. Det gäller att vara med på mässor, festivaler och andra sorters arrangemang och ordna författarsamtal och så vidare.

Förlaget har inte någon personal stationerad i Sverige men Alexander Kråkström utesluter inte det i framtiden.

– Det skulle vara fint om vi kunde ha en heltidsanställd som jobbar med försäljning i Sverige. Men riktigt där är vi inte nu. Sedan är det också en av de saker som jag själv tycker väldigt bra om, att upprätthålla kundkontakt med både Finland och Sverige.

Powered by Labrador CMS