Tillbaka

Utsåld festival vill inte bli för stor

2019-08-08
av Kristian Lönner
Christoffer Holst
Foto: Press

Dubbel publikkapacitet, fler aktiviteter och utdelning av nytt litterärt pris. Feelgoodfestivalen i Mariefred på lördag är utsåld.

– Vi har en väntelista med folk som inte fått tag på biljett. Vi skulle kunna växa men det är en avvägning för många uppskattar att det är ett litet event, säger mässgeneralen Christoffer Holst.

Bakom Feelgoodfestivalen står Printz Publishing och i år intar festivalen inte bara Gripsholms värdshus utan även slottet. Antalet inbjudna författare är ungefär detsamma som förra året men antalet aktiviteter är fler. Bland annat arrangeras bokcirklar.

– Vi har en frukostbokcirkel och en eftermiddagsbokcirkel där man får lite ost och vin. De är väldigt intima med plats för tio personer, säger Christoffer Holst.

Går det att få ekonomi i en sådan här liten festival?

– Nej, inte på det sättet att vi gör det för att tjäna pengar. Tanken är att det ska gå jämnt ut. Vi ser det som att vi sprider genren och våra böcker.

Av de drygt 20 författare som deltar är bara två män. Christoffer Holst själv och Varg Gyllander. Mässgeneral Holst medger att fördelningen ser likadan ut bland besökarna.

– Det är en majoritet kvinnor som är intresserade av litteraturevent och när det kommer till kommersiell utgivning är det också fler kvinnliga läsare än män. Det är så det ser ut, säger Christoffer Holst.

Han pekar också på att genren internationellt ännu tydligare kopplas till kvinnor.

– Den genre som vi kallar feelgood i Sverige kallar man i England och USA för women’s fiction. Det känns som en lite sunkig etikettering i Sverige. Men jag tror det kan komma att ändra sig i framtiden. Vi har till exempel Fredrik Backman som många skulle hävda skriver feelgood.

På festivalen har ni också en författarskola. Är det många av besökarna som har egna författardrömmar?

– Våra författarskolor liknar en stafett där fyra författare får 15-20 minuter på sig att tala om ett visst ämne. Det är snabbt och rappt. Det är hårt tryck på platserna så uppenbarligen är det många besökare som har skrivdrömmar.

Feelgoodfestivalen avslutas med utdelning av priset Årets feelgood.

– Det är ingen prissumma utan det är äran man vinner. Det är ett sätt att sprida genren, säger Christoffer Holst.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.