Tillbaka

Vad läser du i sommar, Albert ”Abbe” Bonnier?

2021-07-08
av Kristian Lönner
Foto: Sara Mac Key

Under sommaren återknyter Abbe Bonnier, facklitterär chef på Albert Bonniers förlag, till sina favoritförfattare. Tipset till andras sommarläsning blir en aktuell bok som han spår kan bli en ”otippad hit”.

Vad läser du i sommar?

– Jag brukar bli sittande med gamla favoriter när jag kommer till sommarstället. Jag har sedan jag började läsa alltid hittat gamla böcker som stått bortglömda hela året och som jag återknutit kontakten med. Numera blir det ofta Primo Levi eller Stefan Zweig eller Joyce Carol Oates, lite som att återse en kär vän. Av nya böcker läser jag just nu boken om Gränges av Ronald Fagerfjäll, utgiven av Förlaget Näringslivshistoria, en initierad och välskriven bok om Sveriges största stålindustri men kanske ännu mer om hur och varför Sverige förlorar sin basindustri till konkurrerande låglöneländer och vad det gör med det svenska industriundret och den svenska självbilden. 

Hur mycket styr jobbet vad du läser på sommaren?

– Läsningen är alltid en del av jobbet. Men det varken stör eller styr mig. 

Vilken bok tycker du andra borde läsa i sommar?

– Jag inser att det verkar girigt att promota sina egna projekt men det hindrar mig inte att rekommendera Det svenska filmmanusets historia av Kjell Sundstedt och Johanna Forsman. Det är första gången någon försöker ge en bild av hur denna berättarform växer fram. Högaktuell i vår Netflix- och produktionsbolags-tokiga värld. Bör bli en lite otippad hit.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.