Tillbaka

Vad läser du i sommar, Anna Friman?

2022-08-04
av Kristian Lönner
Anna Friman.
Foto: Hedda Sirén

En magisk hylla på biblioteket hemma i Hangö brukar spela en avgörande roll för vad Anna Friman, litterär chef på Schildts & Söderströms, läser under sommaren.

Vad läser du i sommar?

– Jag brukar inleda semestern med att gå till biblioteket i min hemstad Hangö och se vad jag råkar hitta. Där finns en magisk hylla som på något sätt alltid lyckas erbjuda mig just det jag vill eller behöver läsa just då. 

Läser du annat på semestern än under resten av året?

– Egentligen inte, men jag hinner läsa mer och friare, och framför allt är det ingen som är intresserad av vad jag tycker om det jag läser under semestern. Det är en affär mellan mig och de där böckerna.

Vilken bok tycker du andra borde läsa i sommar?

– Min rekommendation är ju egentligen det oplanerade läsandet. Men om jag ska välja en enskild och nyutkommen bok får det nog bli romanen Systrarna av Anna Jörgensdotter. Att läsa den är som att gå i en skog, man kan fritt välja vilken stig man vill följa. Sen brukar det vara en riktigt bra idé att läsa något från en kultur som ligger utanför ens vanliga omgivning. 

Tar du någonsin semester från läsning?

– Nej. Två av de bästa sakerna i livet är att läsa text i sol och att gå i skog. En idealisk semesterdag innehåller läsning på min lilla terrass på landet med dvärgpinschern Ebba som solar sig intill, dopp i Östersjön när det blir för varmt, skogspromenad i kvällningen, läsning in i sömnen – fysisk eller ljud.

Vilken litteraturpolitisk fråga vill du se debatt kring i valrörelsen i höst?

– Mina förväntningar är mer riktade på Finlands politiker, eftersom jag är finländare och verkar här, än på svenska. Men nu när det viktiga samarbetet mellan Sverige och Finland intensifieras ytterligare vill jag gärna påminna om att det finns unik potential också på litteraturens område – tack vare vårt gemensamma språk. Finlandssvenskar är inte bara troll som talar gulligt, vi rör oss också i en gränsmark mellan det finska och det svenska och har mycket att bidra med. Vi kan vara en Trollebro!

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.