Tillbaka

Vad läser du i sommar, Anna Hirvi Sigurdsson?

2022-07-21
av Kristian Lönner
Anna Hirvi Sigurdsson.
Foto: Press

Mer luststyrt och fler fysiska böcker – så kan man sammanfatta sommarläsningen för Anna Hirvi Sigurdssons, förläggare på Piratförlaget.

Vad läser du i sommar?

– Åh, på sommaren brukar det bli en blandning av intressanta och uppmärksammade böcker som kommit ut under året och sådant som blivit stående oläst i bokhyllan. Oftast börjar jag med något riktigt spännande och övergår sedan till romaner som lockar in mig i en annan värld. I slutet av sommaren brukar jag ha fått till en ganska bra bredd i läsningen.

Läser du annat på semestern än under resten av året?

– Egentligen inte, möjligen läser jag lite mer luststyrt under sommaren. Och jag lyssnar mer på ljudböcker under året medan semesterläsningen är tryckta böcker.

Vilken bok tycker du andra borde läsa i sommar?

– Om jag helt fräckt får plocka något ur vår egen utgivning skulle jag tipsa om Blind vrede av Malin Thunberg Schunke, hon skriver alltid spännande böcker med aktuella teman. För den som inte gillar spänning rekommenderar jag Sara Lövestams tre böcker om Monika, som är en fascinerande släktsaga och tankeväckande romaner om att vara människa.

Tar du någonsin paus från läsning?

– Eftersom jag läser manus mest hela tiden så blir det läsning året runt, men under perioder får jag väl erkänna att det blir mer manusläsning än bokläsning för nöjes skull. 

Vilken litteraturpolitisk fråga vill du se debatt kring i valrörelsen i höst?

– Alla vi som älskar böcker vet ju hur viktig läsningen är för språkutvecklingen och förståelsen för både oss själva och varandra, utöver det rena nöjet i att få dyka in i en härlig berättelse. Utifrån det skulle jag därför säga att barn och ungas läsning är oerhört viktig. De behöver få tillgång till böcker så att de får uppleva glädjen i läsningen. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.