Tillbaka

Var fjärde man läser inte böcker

2021-04-22
av TT/ Litteratur
Foto: Kallestad, Gorm

Mer än var fjärde svensk har läst mer än vanligt under pandemin. Det visar en Novus-undersökning som har genomförts på beställning av Sveriges Radios Kulturnytt. Men undersökningen visar också att nästan en fjärdedel av alla män inte läser alls.

Drygt 24 procent av alla män i åldrarna 18–79 år svarade att de varken läser eller lyssnar på böcker. Motsvarande siffra bland kvinnor är 12 procent.
Elisa Tattersall Wallin, doktorand vid bibliotekshögskolan i Borås, menar att en förklaring kan vara att läsning ses som en kvinnlig sysselsättning.
Baserat på tidigare studier vet vi att det är viktigt med läsande förebilder för att själv bli en läsare och utveckla en identitet som läsare. Om det då finns färre vuxna män som läser kommer pojkar att få färre manliga förebilder som läser, säger hon till Kulturnytt.
Undersökningen genomfördes mellan den 25 februari och den 3 mars 2021, med 1 020 webbintervjuer med personer i åldrarna 18-79 år.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.