Tillbaka

Var tionde krona är digital

2016-01-29
av Kalle Laxgård

Bonnierförlagens digitala försäljning ökade med 69 procent under 2015.

En tiondel av förlagsgruppens försäljningsintäkter är i dag digitala.

De senaste åren har Bonnierförlagen lagt ner stora resurser på att digitalisera sin backlist. Sammanlagt har 5 500 av förlagets titlar nu blivit e-böcker och omkring 830 producerats som ljudböcker.

Under 2015 skedde en stor del av återbetalningen.

Totalt ökade försäljningen av digitala böcker med 69 procent, jämfört med 2014 och utgör nu 10 procent av Bonnierförlagens totala omsättning.

– Mycket beror på prenumerationsmodellerna för ljudböcker. Marknaden breddas och nya bokkronor kommer in. Men också för att det finns fler äldre titlar nu, som inte funnits tillgängliga på marknaden på många år, säger vd Håkan Rudels.

På ljudbokssidan dubblerades försäljningen.

– När fanns det en mogen kategori som gjorde det senast? Om jag får gissa skulle jag säga att den digitala snittökningen i branschen ligger på 70-80 procent. Vi har en ännu bättre kraft eftersom vi har så stor katalog.

Under 2015 producerade Bonnierförlagen 150 titlar som ljudböcker. I år är målet att göra ytterligare 170 titlar.

Samtidigt tror Håkan Rudels att den snabba tillväxtökningen för ljudböcker kommer att dämpas.

– Det börjar bli så stora tal nu. Samtidigt utgår vi från att e-böckerna tar ordentligt med fart. Det är flera som försöker driva den kategorin nu – Storytel, Nextory, Mofibo och Bookbeat som drar igång snart.

Håkan Rudels är dock osäker på om prenumerationstjänster är framtiden för e-böcker.  

– Det är inte lika självklart. Du kan inte öka tiden du läser som du kunde med digitalt ljud. Du är svårt att jogga och läsa e-bok samtidigt.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.