Tillbaka

"Var tog läslusten vägen?"

2016-05-30
Foto: Ylva Sundgren

DEBATT: Larm om sjunkande läsförståelse hos barn har lett till många projekt som ska vara ”läsfrämjande”. Men var tog läsglädjen vägen?

Den frågan ställer sig medarbetare på Barnens Bokklubb i ett debattinlägg.

De senaste åren har en hel del initiativ tagits för att öka läsförståelsen. Flera har genomsyrats av att få barn att läsa mycket – många ord, många böcker – gärna med en belöning om man lyckas.
Men när blev böckerna ett tvång? 
I dagarna lanserades en svensk app som låser surfplattan. Det finns ett enda sätt att låsa upp den: genom att läsa ett kapitel ur en barnbok.
Glömde vi plötsligt bort läslusten och hur blev läsningen ett tvång?
Alla ni vuxna där ute, ni som älskar böcker. Ni som vet hur det doftar i Nangijala. Ni som minns hur det var att bli helt uppslukade av en bok. Ni som minns hur det kändes att ha en hel värld i sin fantasi, en värld som liksom var hemlig. Ni som minns hur vissa meningar smakade på tungan. Hur orden fastnade. Alla ni som visste exakt hur Emil i Lönneberga såg ut – innan ni sett filmen. Alla ni som hittade mod och styrka i böckernas värld. Kan vi inte nu hjälpas åt att få våra barn att uppleva samma sak? Att få KÄNNA läslust. 

På Barnens Bokklubb läser vi mycket. Självklart på jobbet eftersom vi aldrig presenterar en bok som vi inte själva godkänt, men framförallt med våra barn. Men böcker är inte heliga. I våra hem finns de istället överallt. I hyllan, inklämda mellan madrass och vägg, bakom hamsterburen. De ligger på golvet och ibland tuggas de på av ett småsyskon. En del är naggade i kanten, några är sönderlästa och ärvda av barn som redan fått ta del av den magiska världen. Men de ligger där, som gnistrande diamanter, dörrar till världar som bara väntar på att bli öppnade, när helst barnet vill.  Det är vad vi vill förmedla att läsning är. Inte något man måste göra för att komma åt spelen i surfplattan.

Och vi vet att det finns så många som vi, som brinner för samma sak. Vi träffar ofta förlag och att få höra en duktig förläggare berätta om en barnbok är fantastiskt. Att få träffa bokentusiaster och lyssna på när de berättar om alla nya spännande barnböcker är något som alla borde få göra. Det är den glöden vi måste förmedla.

Ett barn behöver bara hitta EN enda bra bok för att bli en läsare, en bok som tänder den där nyfikenheten. En bok som gör att barnet VILL öppna alla de där andra magiska dörrarna som väntar i bokhyllan eller ligger utspridda på golvet. Och då ska vi vara där, vi som vet hur det doftar i Nangijala. Vi som hör linden spela och näktergalen sjunga. Då ska vi vara där och hjälpa våra barn att ta nästa steg, att guida dem mellan alla dörrar för att de ska hitta nästa som passar just dem.

 

Maria Capor, VD Barnens Bokklubb.

Kristina Runering, försäljningsansvarig Barnens Bokklubb

Johanna Stenius, chefredaktör Barnens Bokklubb

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.